Kredi kefilliği, bankanın uygulaması
Bir araç kredisi için kefil olmuştum.Ödeme yapılmadığı ve asıl borçlularda haczedilecek pek birşey olmadığı için memur olan ben ve diğer kefilin maaşlarına haciz konuldu.Mal müdürlüğü maaşımızın 1/4'ünü banka hesabına kesip geri kalanı bize maaş olarak gönderiyor.Ancak işin ilginç tarafı maaşımızı aynı bankadan aldığımız için banka 1/4'ü haciz olarak kesilip gönderilmiş paradan bir tane daha 1/4 kesiyor.Bu saçma uyuglamanın sebebini ve hukuki dayanağını sorduğumuzda ise tamamını da alabilirdik siz böyle olduğuna dua edin diyerek neredeyse dalga geçiyorlar.Uygulama doğru mudur bunu çok merak ediyorum.Yardımcı olursanız çok sevinirim.Saygılar.
Re: Kredi kefilliği, bankanın uygulaması
Merhaba, hukukçu olmamama rağmen şunu söyleyebilirim:
Maaşınızdan kanun gereği kesilen 1/4 oranındaki paranın haricinde sizden banka tekrar para kesemez bunun için nereye ve nasıl bir başvuru yapmanız gerektiğini bilmiyorum ama banka ile bu konuyu tekrar güzel bir şekilde konuşup kanunun böyle gerektirdiğini anlatmanız ve hakkınızı arayacağınızı söylemeniz faydanıza olabilir.
Yalnız şöyle birşey daha var ki o zaman banka sadece maaştan kesilen parayla yetinmeyip evinize de hacze gelebilir onun için bunu banka avukatıyla konuşup sıkıntılarınızı anlatıp yardımcı olmalarını istemenizde fayda var diye düşünüyorum.
Yine de en doğrusunu hukukçu arkadaşlar bilir.
Saygılarımla...
maaşınıza kanunen 1/4 den fazla kesinti yapılamaz. Maaşınızdan 1/4 den fazla kesinti yapan (bankayı) icra hukuk mahkemesinde dava ederek durumu düzeltebilirsiniz.
1/4 den fazlasının haczedilmezliği işçi maaşları içindir memur maaşları için ise İİK gereği 1/4 ünden az olmaz
Maaşınızdan yapılacak kesinti miktarına icra Müdürü tarafından karar verilir. İcra Müdürü karar makamı banka ise kararın infaz birimidir. Olayınızda en pratik çözüm icra müdürünün vermiş olduğu kararın bir suretini alarak bankaya başvurmanızdır. Bu şekilde ki müracaatınız sonucunda fazla kesintiye devam edilmemesi gerekir.
Bankanın yaptığı durum fiili uygulamadır. Öncelikle maaşınızı hesabınıza aktarır. Ardından aktardığı hesaptaki paraya aranızdaki kredi sözleşmesinin ilgili maddesi gereğince istediği miktarda el koyar. İşlem bundan ibarettir. Bu nedenle öncelikle mümkün ise şubenizi değiştirmeniz eğer değilse birinci bendde yazılı olduğu üzere müracaatınız gereklidir. Devamını bankanın tavrı belirleyeektir.