Lehe hüküm uygulanması ile ilgili
5237 SAYILI TÜRK CEZA KANUNUNUN YÜRÜRLÜK VE UYGULAMA ŞEKLİ HAKKINDA KANUNUN
(4) Ek: 11.05.2005 – 5349/4 md.) Kesin hükümle sonuçlanmış olan davalarda, sonradan yürürlüğe giren bir kanunla ilgili olarak lehe hükmün belirlenmesi ve uygulanması amacıyla yapılan yargılama bakımından dava zamanaşımına ilişkin hükümler uygulanmaz.
Denilmektedir. bu cümleden zaman aşımı bakımından lehe olan hükümler kesin hüküm ile sonuçlanmış davalarda uygulanamadığı anlaşılıyor ise acaba kesin hükümle sonuçlanmamış davalarda zaman aşımı bakımından lehe olan hükümler uygulanır sonucu çıkar mı?
Bu konuda fikri olan hukukçu arkadaşların görüşleri nedir?
Kirmizi IŞik İhlalİ 179/2
Bİr Soru;hatali Olarak, Kirmizi IŞik İhlalİ Yaparak Maddİ Hasarli Bİr Kaza Yaptim. Savcilik 179/2 Ve 53/1 Sevklİ Bİr İddaname İle Bana Celp GÖndermİŞ.kaza TutanaĞinda SuÇlu Benİm.bundan Ne Gİbİ SonuÇlar Çikabİlİr.
Re: 5237 Sayili Tck Uygulanmasi Hakkindakİ
Sayın maktul,
Söz konusu kanun maddesi, 1.Haziran.2005 tarihinden önce yani yeni Türk Ceza Kanunu yürürlüğe girmeden önce mahkemelerce verilmiş hükümler için uygulanmaktadır. Çünkü hükmün verildiği tarihten sonra yeni kanun yürürlüğe girmiştir ve burada kanun koyucu her ne kadar hüküm kesinleşmiş olsa da,yeni kanuna göre verilecek ceza lehe ise bunun uygulanması yönünde bir imkan getirmiştir. Bu maddede denilmek istenen, aslında hüküm kesinleşmiş olmakla birlikte, lehe hükmün belirlenmesi ve uygulanması amacıyla yapılan bu yargılamada dava zamanaşımı geçmiş olabileceğinden, bu zamanaşımı hükmünün uygulanmamasıdır. 1.Haziran.2005 tarihinden sonra yapılan yargılamalarda hakim zaten re'sen lehe hüküm uygulamasını uygulayacaktır.
Cevap: Lehe hüküm uygulanması ile ilgili
''Hakkında verilen hüküm 08.02.2008 tarihinden önce kesinleşen hükümlülerin durumunun 5278 sayılı Kanuna göre yeniden değerlendirilmesi gereklidir. HAGB na ilişkin kurallar usul kuralı niteliğindedir ancak maddi ceza hukuk sonuçları olduğundan lehe kanun değerlendirmesinin yapılması gerekir.''
Buna göre zamanaşımı olup arşive kaldırılan bir suç için uygulanabilir mi?
2 ay ceza verilmiş bu da tecil edilmiştir.Zamanaşımıyla birlikte sicilden çıkartılmış ve yüz kızartıcı bir suç olduğundan dolayı arşive kaldırılmıştır.