Birbirine bağlı şirketler arası personel devri
İyi günler,
İşyerimde 2001 senesi Temmuz ayından beri çalışmaktayım. Bundan takribi 2-3 ay önce işyerim bütün haklarımı grup şirketi olan diğer firmaya genel müdürler aralarında bir sözleşme imzalayarak devretmişler. 23 personel bir firmadan diğerine devir yapılmış. Ama personele hiçbir şekilde yazılı veya sözlü beyanda bulunulmamıştır. Bu durumu yeni öğrendim. Açıkçası istemediğim bu durum performansımıda etkiliyor ve ben artan iş yoğunluğu ve özel sebeplerden dolayı iş akdimi fesh etmek istiyorum. Bu durumda İş kanunu yönünden ;
1- Alabileceğim haklar nelerdir.
2- Yapılan bu işlem hukukimidir.
3- Hukuka aykırılığı varsa neler yapabilirim.
TEŞEKKÜRLER....
Re: birbirine bağlı şirketler arası personel devri
Sizin durumunuz İş Yasası'nın 7. maddesinde "geçici iş ilişkisi" olarak adlandırılan, doktrinde ise "ödünç iş ilişkisi" denilen ilişkiye benzemekle birlikte, kurallarına uygun yapılmadığından İş Yasası'nın 25/II maddesine istinaden haklı sebeple işten ayrılıp kıdem tazminatı almanız mümkün diye düşünüyorum. Ödünç iş ilişkisinde mutlaka işçinin onayının alınması lazm, ayrıca bunun başkaca (konu ve süre açısından) sınırlamaları da var. Sizde bu kurallara uyulmadan bir başka şirket üzerine kaydedilme var. Yani işverenini
z sizden habersiz değiştirilmiştir. Haklı sebeple istifanın gerekçeri bence mevcuttur.
Ancak, bu işlemi işyerinin devri olarak kabul ederek, değişiklik karşısında sessiz kaldığınızda son işverenin haklarınızdan sorumlu olacağınızı da unutmamak gerek. Yani sessiz kalıp çalışmaya devam ederseniz de haklarınızda bir kayıp olmayacağını düşünüyorum.
Selamlar.