Kursta Yapılan Senetin İcra Durumu
Merhaba,
Ben öğrenciyim ve İngilizce kursuna yazıldım.4 aylık 400 milyon diye konuştuk ve senet imzaladım.(Senette sadece ismim ve ücret yazıyo).Ancak 2 ay sonunda hoca kurs bitti dedi.Bende 2 aylık ücreti ödeyeceğimi söyledim kabul etmiyor paranın tamamını istiyor.
Nasıl ıspatlıycam ne yapıcam bilmiyorum.
Ayrıca senetin geçerli olduğunu nasıl anlıycam sadece ismin ve ücretin yazdığı bi kağıt parçası senetmidir?
Vede avukata verirse avukat masraflarını benmi ödeyeceğim ve bu ücret ne kadar olur?
TEŞEKKÜRLER....
Re: Kursta Yapılan Senetin İcra Durumu
Bononun (halk arasındaki tabiriyle senedin) içermesi gereken unsurlar, "bono" yada "emre muharrer senet" ibaresi, koşulsuz olarak belirli bir parayı ödeme vaadi, ödenecek kişinin ismi, borçlunun imzası, düzenleme tarihi, düzenleme ve ödeme yeridir. Bu unsurlar varsa senet bonodur. Fakat eksik unsurlar varsa bile bunlar sonradan doldurulabilir.
Kursun 4 aylık olduğunu, bunun karşılığında 400 lira ödeyeceğinizi fakat kursun 2 ayının tamamlandığını ispatlayabilir misiniz?
Bunu herhangi bir belgeyle ıspatlayamam ancak kursa benden 3 ay önce başlayan arkadaşım buna şahit.Ayrıca valiliğe bağlı tüketici haklarına başvursam bir işe yararmı?
Bu haksızlığı nasıl kanıtlıycam bilemiyorum.
Yaptığım hata 4 aylık kurs için tek seneti imzalamak bunu başında düşünemedim.Ama şu varki tek bana değil tüm öğrencilere tek senet yapıyor.8 ay boyunca kursa giden arkadaşımada tek senet yaptı ve ödediği miktarı senetin arkasına yazıyor 8 ay sonunda ücret tamamlanınca senedi teslim ediyor.
Bu durum yanlış değilmi normalde derhaneler her aya 1 senet yapar ödedikçe onu teslim eder ve sözleşme yapıp kefil ister bunda öyle birşey yok.Bu yasa olarak nekadar doğrudur.
Lütfen bana bir yol gösterin.
Kaymakamlıkların tüketici masasına başvurabilirsiniz. Özel kurs, dershane, özel okul sözleşmeleri Tüketicinin Korunması Kanununa tabidir. Bu kanuna göre ayıplı hizmet söz konusudur. Bununla birlikte, kursun afişe ettiği fiyat listesiyle 4 aylık kursun bedelinin 400 lira olduğunu, dersler için tutulan kayıtlarla(örneğin ders defteri, yoklama kağıtları gibi) sadece 2 aylık dersin tamamlandığını ispat bakımından yararlı olabilir. Bu işlemler sırasında kurs kurumu çabuk davranıp senedi tahsil yoluna gidebilir, senet icraya verilirse, size ödeme emri gelecektir, ödeme emrinin tebliğinden itibaren vakit kaybetmeden (5 gün içinde) borca itiraz etmelisiniz. Adli işlemlerin daha sağlıklı yürümesi için profesyonel yardım almanızı tavsiye ederim.