Kıdem tazminatı alabilir yazısı - SSK
İyi günler,bilgisini paylaşacak tüm üyelere şimdiden teşekkür ederim.
Emekli olabilme şartlarından prim gün sayısı+ hizmet süresi dolduğunda emekli aylığı alabilmek için yaş şartını bekleyerek kıdem tazminatı alınarak çalışan kendi isteği ile ayrılabiliyor.
Bulunduğumuz durumda çalışanın 6000den fazla primi ve 18yıl hizmet süresi var.Çalışanın 3600 gün ödenmiş prim ve 15yıllık hizmet süresini dolduranların isteği halinde aynı haktan yararlanmasının mümkün olduğuna dair bazı bilgilere ulaşabildim.
Böyle bir durum mümkünmüdür?
Bu durumda önce ssk'dan kıdem tazminatı alabilir yazısının alınması mı gerekir?
Ulaşabildiğim bilgilerde bu yazının alınabilmesi için önce çalışanın ayrılması gerektiği belirtiliyordu.
Önce ilgili yazı,sonra mı ayrılma gerçekleşmeli?
Önce ayrılma, sonra ilgili yazının sunulmasından sonramı kıdem tazminatı ödenebilir?
Cevaplarınız için tekrar teşekkür ederim.
Re: Kıdem tazminatı alabilir yazısı / SSK
Emeklilik için yaş dışındaki şartları taşıyanlar, kıdem tazminatı alma hakkına sahipler. SSK'dan önce durumu teyid etmekte yarar var. Selamlar.
Sn.sumrukancal,
Aşağıdaki linkte, açtığınız konunuzla ilgili cevap verilmiştir.
Bilgi edinmenizi rica eder, sosyal güvenli güzel günler dilerim.
https://www.hukuki.net/forum/showthread.php?t=24051
"Yargıtay 10'uncu Hukuk Dairesi'nce 2004/2111 esas ve 2004/4700 karar sayılı 25.5.2004 günü aynen onanan, Manisa İş Mahkemesi'nin 2003/143 esas ve 2004/15 sayılı 9.2.2004 tarihli kararı.
"Davacı vekili; 20.10.1986 tarihinde SSK'lı olan ve en son işyerinden kendi isteği ile işten ayrılıp, 4447 sayılı kanun ile 1475 sayılı yasa maddesine eklenen 5. bendi gereğince, kıdem tazminatı almak "Kıdem tazminatı alabilir yazısı" için SSK'ya talepte bulunduğunda 20 yıllık sigortalılık süresi olmadığı nedeniyle kabul edilmediğinden, sosyal güvenlik haklarının engellendiğini ileri sürerek SSK işleminin iptaline verilmesini talep ve dava etmiştir.
SSK vekili, yazılı cevap verip 4447 sayılı yasayla 1475 sayılı yasanın 14. maddesine eklenen 5. bendine göre yaşlılık aylığı bağlanması için öngörülen sigortalılık süresi ve prim ödeme gün sayısını tamamlamış olanlara kendi istekleriyle işten ayrılmaları halinde kıdem tazminatı ödenebileceğinin hüküm altına aldığı, 20 yıllık sigortalılık süresinin de tamamlanması gerektiğini belirtip davanın reddini savunmuştur.
Davacının SSK sicil ve işyeri dosyaları getirtilip incelenmiştir. Davacının, 20.10.1986 tarihinde SSK'ya tescil edildiği, işten kendi isteği ile çıktığı 21.2.2003 tarihine kadar 5748 gün prim ödediği anlaşılmıştır. Bilirkişi, ... davacının 506 sayılı yasanın geçici 81'inci maddesinin 4759 sayılı yasa ile değişik (C) bendinde öngörülen yaş şartı dışında en az 15 yıllık sigortalılık ve 3600 gün prim ödeme şartını yerine getirdiğinden, 1475 sayılı yasanın 14. maddesinin 5. bendi gereğince, SSK tarafından kıdem tazminatı yazısı verilmesi gerektiğini tespit etmiştir.
HÜKÜM: Davacının kendi isteğiyle işten ayrıldığı 21.2.2003 tarihi itibariyle, 506 sayılı yasanın 81. maddesinin 4759 sayılı yasa ile değişik (C) bendinden öngörülen yaş şartı dışındaki en az 15 yıllık sigortalılık süresi ve 3600 gün prim ödeme şartına haiz olduğundan, 1475 sayılı yasanın 14. maddesine 4447 sayılı yasanın 45. maddesiyle eklenen 5. bendi hükmü uyarınca, kıdem tazminatı yazısının verilmesi gerektiğine karar verildi."
İşçilikten Memuriyete Geçişte Kıdem tazminatı alınabilirmi.
Merhaba sayın site avukatları size bir sorum olacaktı. Orman Mühendisiyim .1999 yılında mevsimlik işçi satatüsünde Orman Bakanlı Ağaçlandırma Genel Müdürlüğünün taşra teşkilatında işe başladım.2001 yılında mevsimlik işçilere verilen kadrodan faydalandım ve 2006 yılına kadar bu şekilde çalıştım. 2006 yılı kpss sınavı sonucu Orman Genel Müdürlüğünün taşra teşkilatına şef olarak atanarak memuriyete başladım. İşçi kadrosunda ayrılırken veriğim dilekçede 2006 yılı kpss sınavı sonucu Orman Genel Müdürlüğü taşra teşkilatına atandığımı bildirerek işten ayrıldım. Acaba Kıdem tazminatımı alabilirmiyim.Bazı bölgelerde alan arkadaşlar olduğunu biliyorum.Cevabınız için şimdiden teşekkürler.
merhaba sumru kancal;
çalışma bölge müdürlüğü ile olan görüşmemde ssk dan böyle bir yazı verilemeyeceği ve istifa edildiği takdirde ise tüm haklarınızdan mahrum kalacağımız söylendi. Bende maalesef primim ve çalışma sürem dolduğu halde kalan 2 senemi doldurmak için çalışıyorum.
gerçekten ssk bu yazıyı veriyormu? Bu yazıyı alabilen varmı
saygılarımla,