KesİnleŞmİŞ BoŞanma Karari İle BoŞanmiŞ EŞler BoŞanma Kararinin KesİnleŞmesİnden Sonrakİ 1 Yil İÇerİsİnde Tmk 227. Maddesİndekİ Katki Payi Davasinda Hangİ Mahkeme GÖrevlİdİr?
Printable View
KesİnleŞmİŞ BoŞanma Karari İle BoŞanmiŞ EŞler BoŞanma Kararinin KesİnleŞmesİnden Sonrakİ 1 Yil İÇerİsİnde Tmk 227. Maddesİndekİ Katki Payi Davasinda Hangİ Mahkeme GÖrevlİdİr?
Hukukçu olmadığım için tam olarak bilemiyorum ama kanun maddesi böyle diyor.
E. Mal rejiminin tasfiyesi davalarında yetki
Madde 214.- Eşler veya mirasçılar arasında bir mal rejiminin tasfiyesine ilişkin davalarda, aşağıdaki mahkemeler yetkilidir:
1. Mal rejiminin ölümle sona ermesi durumunda ölenin son yerleşim yeri mahkemesi,
2. Boşanmaya, evliliğin iptaline veya hâkim tarafından mal ayrılığına karar verilmesi durumunda, bu davalarda yetkili olan mahkeme,
3. Diğer durumlarda davalı eşin yerleşim yeri mahkemesi.
http://www.belgenet.com/yasa/medenikanun/202-281.html
1.Selam. ben Annuska. Bakude yaşiyorum. Nişanlim turk. En kisa zamanda, Türkiyada, resmi evlenmek istiyoruz. Ben Bakude bazi senedlerimi notara verdim. Ondan sonra hemen gele bilirmiyim Turkiyeye?
2.Nişanlim once evli idi. Sonra boşandi. Hangi sened onun boşandigini göstere bilir? Türk pasaportlarinda evlilik ya da cocuk hakkinda hic bir bilgi yazilmiyor. Ben ondan hangi sened isteye bilirim. Birden boşanmadi? O, evli olunca, baskaşiyla resmi olarak evlene bilirmi?
Cavabiniz icin cok teşekkürler.
1. Evlenmekle hemen Türk vatandaşı olmuyorsunuz.
Eğer notar ile kastettiğiniz "noter" ise, Azeri Türkçesinde farklı bir anlama gelmiyorsa, notere belgelerinizi vermeniz yeterli değildir. Bakü'deki Türk büyükelçiliğiyle bir görüşün. Türkiye'ye gelmek için pasaport ve vize işlemleri yaptırmanız gerekir.
2. Nüfus dairesinden alacağı vukuatlı nüfus örneğinde "bekar" yazıyorsa boşanma kararı nüfusa işlemiştir. Çocuk bilgisi de burada yer alır.
Mahkemenin boşanma kararını sözlü olarak vermesi yetmez. Bir tarafın diğerine tebligata çıkarması gerekir. Diğer taraf tebligatı aldıktan sonra 15 gün içinde temyiz edilmezse karar kesinleşir.
Karar kesinleşince nüfusa bildirilir. Vukuatlı nüfus örneğinde bekar yazmıyorsa demek ki yukarıda anlattığım şekilde boşanmanın kesinleştirilmesi gerekir.
Dediğim gibi, bu işlemleri yapmak için Bakü'deki Türk büyükelçiliğine gidin ve nişanlınızın vukuatlı nüfus örneğini isteyin.
Evli olan birisi Türk yasalarına göre ikinci bir kişiyle EVLENEMEZ.
Cavabiniz icin cok sagol.
SOn bi sey soracam. Nisanlim bana Turkiyeden resmi bir sened getirdi: orda bekar oldugunu yaziyor. Internet sitesi de varmis :Atakent-muh.gov.tr, T.C. mühüru de var.
O dogru ola bilirmi?
Tesekkurler