Her sene sıfır ev olur mu?
Merhaba,
5 yıldır aynı dairede oturuyorum. Her yılın bitiminde sözleşmemizi yeniliyoruz. Evsahibi bir önceki yılın kira kontratının aynısını doldurup tarihi ve miktarı değiştirip getiriyor. Maddeler aynı, yazanlar aynı.
Dairenin durumu için "boyalı temiz sıfır daire" ibaresi var. Bu ay daireden çıkıyorum, evsahibi depozitomu vermek istemiyor. Ben size boş sıfır daire verdim, boyalı badanalı isterim diyor. İyi de ben sadece 5 yıl önce sıfır daireye taşındım. Ayrıca sözleşmede kiracı çıkarken boyatacak veya sıfır şekilde bırakacak yazmıyor. Diyeceksiniz ki şimdi mi aklına geldi? Bir iki uyarayım dedim, çıkın istemiyorsanız, benim şartlarım bu demeye getirdi, el mahkum devam ettik bugüne kadar.
Evsahibi depozitoyu vermek istemezse dava açsam depozitodan fazla olacağını söyledi bir arkadaşım, ver gitsin diyen de var ama hukuksuzluğu görmezden de gelemiyorum.
Bu kontrattaki sıfır daire doğru bir ibare midir her sene için? Depozitomu nasıl alabilirim, konuşmakla ikna edilencek gibi görünmüyor. Bu konuda yardımlarınızı rica ederim.
Re: Her sene sıfır ev olur mu?
Ev sahibi her sene dilediği gibi kirayı arttırabilmek için her sene kontrat yapmış. Aslında kontrat kiracı çıkacağını bildirmediği sürece birer yıllık sürelerle uzar.
Sizin de dediğiniz gibi siz eve bir yıl önce girmediniz. 5 yıl önce girdiniz. Evi teslim aldığınızda boyalı, temiz sıfır daireyse o şekilde teslim etmeniz gerekir.
Evi aldığınız gibi teslim ederseniz depozitonun tamamını alabilirsiniz. (Sizin bulacağınız boyacı belki daha uygun fiyatla boyar.)
Depozitonun manası evde meydana gelecek hasarlar, boyadaki yıpranmalar, elektrik, su borcu gibi harcamalar için alınan paradır. Bunlar yoksa tamamını alırsınız.
Bu durumda kira kontratında "sıfır daire" ibaresi 2.3.4.5. yıl için doğru olmayan bir ibare de olsa, ev sahibi sıfır ev isteyebilir. Ev sahibi "doğru veya yanlış ben böyle yazdım kontrata, boyatacaksın" diyebilir anladığım kadarı ile. Doğru mudur?
Saygılar
Evi teslim aldığınızda boyalı badanalı ise,çıkarken boya badanayı yaptırmanız gerekir.Aynı şekilde kapı,cam,musluk vb.zarar görmüş diğer aksamıda onarmanız gerekmektedir.Siz yapmazsanız,evsahibi almış olduğu depozitodan bunları karşılar,üstünü sie iade eder.
saygılar
Alıntı:
nurcel rumuzlu üyeden alıntı
Bu durumda kira kontratında "sıfır daire" ibaresi 2.3.4.5. yıl için doğru olmayan bir ibare de olsa, ev sahibi sıfır ev isteyebilir. Ev sahibi "doğru veya yanlış ben böyle yazdım kontrata, boyatacaksın" diyebilir anladığım kadarı ile. Doğru mudur?
Saygılar
Burada iki husus var:
1. Eve ilk girdiğinizde boyası yeni midir? Boyadaki yıpranmalar siz içindeyken mi oluştu. Cevabınız Evet, ise aldığınız gibi teslim etmeniz gerekir, teslim etmezseniz bunun için yapılacak masraflar depozitodan düşülür. İyi niyet bunu gerektirir. Evin sizin tarafından boyatılmasını istemek ev sahibinin hakkıdır.
2. İlk girdiğinizde sıfır daire almamışsanız yani cevabınız hayır, ise bunu kanıtlamanız gerekir. Fakat altında imzanız olan kontrat bunun tersini söylüyor. İmzalı belge diğer kanıtlardan üstündür. Bu durumda ev sahibinin kötü niyetinden şikayetçi olabilirsiniz, ama buna da itiraz edemezsiniz.