Boşandım tekrar evlenmek istiyorum (hamileyim)
Öncelikle forumdaki herkese merhaba demek istiyorum, foruma yeni katıldım.
Sorum şu olacak, 5 ay önce resmen boşandım, şuan başka biriyle beraberim ve beraber olduğum kişiden 3 aylık hamileyim. Bu durumda ikimizde evlenmek istiyoruz fakat araştırdığımızda 300 gün süresini doldurmadığımız için ve hamile olduğumdan dolayı çocuk doğana kadar evlenemeyeceğimizi öğrendik. Bu durumda ne yapabilirim çünkü çocuk doğmadan resmi olarak evli olmak istyorum. Bu durum evlenmek istediğim kişi ve beni psikolojik olarak rahatsız ediyor. bu durum da ne yapabiliriz şimdiden çok teşekkür ediyorum.
Re: Boşandım tekrar evlenmek istiyorum (hamileyim)
bu durum butlanı gerektirmeyen bir sebeptir.Bunu medeni kanun 154 e dayanarak söylüyorum.Şöyle ki: Kadının bekleme süresi bitmeden evlenmesi yani 300 günlük süre evlenmenin butlanını gerektirmez.Bu yüzden içiniz rahat olsun. Evlenebilirsiniz....
Sayın Artcı, boşanmadan sonra kadının evlenmesini engelleyen 300 günlük sürece iddet müddeti denir. İddet müddeti ancak hakim tarafından kaldırılır. Bunun için iddet müddetinin kaldırılmasını talep etmelisiniz.
Medeni kanunun ilgili maddesini "bir şekilde evlenirse bu evlenme butlan sayılmaz" şeklinde okumak lazım. Tabii evlenebilirse.
Ama iddet süresi bitmeden, doğumla kalkmadan veya hakim ile kaldırılmadan bir kadın evlenemez.
Hamile bir kadının iddet süresini kaldırması için mahkemeye başvurup çocuğun babasının eski eş olmadığını kanıtlaması gerekir.
Alıntı:
burcu nas rumuzlu üyeden alıntı
bu durum butlanı gerektirmeyen bir sebeptir.Bunu medeni kanun 154 e dayanarak söylüyorum.Şöyle ki: Kadının bekleme süresi bitmeden evlenmesi yani 300 günlük süre evlenmenin butlanını gerektirmez.Bu yüzden içiniz rahat olsun. Evlenebilirsiniz....
TMK 154 hükmünün, 132. madde ile birlikte değerlendirilmesi gerekir.
Bu sebeple de bekleme süresi (iddet müddeti) bitmeden veya mahkeme tarafından bu süre kaldırılmadan yada bu süre içinde doğum meydana gelmeden (eğer bayan hamileyse) evlenilemez. Şayet evlenilirse (bu husus ilgililerin gözünden kaçarsa) evlenme geçerli bir evlenme olur ve butlanı söz konusu olmaz.
Evlendirme Yönetmeliği'nde de bu konuda düzenleme vardır. Evlendirme Yönetmeliği'nin 15/1-c'sinde bekleme süresinin dolmamış olması evlenme engeli olarak düzenlenmiştir. 23. madde de ise "Evlendirme memuru, dosyayı incelemesi sonucunda 15 inci maddede sayılmış bulunan evlenme manilerinden herhangi birini tespit ettiği takdirde evlenme yapmayı reddeder. Bu hususu gerekçeli ve yazılı olarak taraflara derhal duyurur. Taraflarca tesbit edilen evlenme manisinin mevcut olmadığı belgelerle ispatlanmadığı sürece evlenme yapılamaz" şeklinde bir düzenleme vardır. Bu sebeple evlenme memuru üçyüz günlük sürenin bitip bitmediğine bakacaktır.