4857 sayılı kanunun 24/2 maddesi
4857 sayılı kanunun 24/2 ye göre iş akdimi fes ettim..
Ayda 240 saat haftada 60 saat çalışmış olduğum çalışma şartlarımın ağırlığından ve beden ve ruh sağlığımın bozulmasını gerekçe gösterdim..noterden gönderdim..
Şu anda iş yerim beni arayıp okutmadan toplu imzalattıkları 4,5 sayfalık evrakta bana 240 saat çalışmayı kabul ettiğimi söylüyor ve tazminat davası açabileceklerini dile getiriyor..(tehtidli bir konuşma yapıyorlar)
Bunun geçerliliği var mıdır?
Böyle bişey imzalamış olsamda tazminat davası açabilirler mi?
Re: 4857 sayıolı kanunun 24/2
İş sözleşmeleri ve hatta Toplu İş Sözleşmeleri ile fazla çalışma muvaffakati alınsa dahi bu muvaffakat her yıl tekrar alınmalıdır. Size imzalatılan 4,5 sayfalık evrağın işe girişinizde düzenlenen iş sözleşmesi olup olmadığını, işyerinizdeki kıdeminizi belirtmediğinizden, bu sene için böyle bir muvaffakat alınıp alınmadığını bilemiyoruz.
Bu muvaffakatin bu yıl başında alındığını varsayarsak bu durumda haklı nedenle feshiniz geçerli olmayacağından (mahkeme kararı ile) bu durumda sizden kıdeminize karşılık gelen ihbar tazminatını yine dava yoluyla talep ve tahsil edebilirler.
Selamlar,
Re: 4857 sayıolı kanunun 24/2
Bir başka forumda istifa edeceğinizi belirtmiş ve 9 aydır çalıştığınızdan bahsetmişsiniz. İstifa nedeninizde belirttiğiniz nedenlerle bağlı kalacağınızı belirtmekte yarar var. Bu arada kanunda fazla çalışma sürelerinin sınırı da çizilmiştir. istisnalar hariç haftada 45 saati aşan çalışmalar fazla çalışma olarak kabul edilebilir. haftada 60 saat - 15 saat fazla çalışma demektir.
bu durumda 9 ayda en az 30 hafta çalıştığınızı kabul edersek 450 saatlik bir çalışmaya tekabül edecektir ki bu da kanunun uygulanmasına aykırıdır. Ancak fazla çalışma saatiniz 240 saatin altındaysa bu durumda kanun gereği 270 sözleşme gereği de 240 saat fazla çalışma mümkün görünüyor. Bu nedenle eğer istifa dilekçenize hakettiğiniz ücretleri alamadığınız bölümü de eklediğinizde bu durumda şansınız var. Ancak açmış olduğunuz iki forum birlikte değerlendirildiğinde çalışma saati ile ilgili zorlanabileceğinizi, diğer sebeplerden herhangi birisini ispatlamanız halinde tazminat ödemeyeceğinizi söyleyebilirim. 9 aylık çalışmada ihbar önellerine uymadan ayrıldıysanız 4 haftalık ihbar tazminatı ödeyebilirsiniz.