-
Tenkis davası
merhaba.
benim tenkis davası ile ilgili bir sorum var
babanin iki oglu var fakat tum mallari biri uzerine alinmis. yani tapular hep bir ogul uzerine alinmis sanki o aliyormus gibi (devir veya muvazaa soz konusu degil) ama sonucta bu bagis
amac tenkise tabi yani saklı pay ihlali kastı mevcut.
tum mallar 1 ogulun uzerinde digeriyle alakali hicbirsey yok
benim sormak istedigim bu davada ispat acisindan durum nasildir? yani burada tenkis davasinda lehe karar alma ihtimali nedir? ne kadar kazanma sansi bulunuyor?
aydinlatirsaniz sevinirim.
ayrica elinizde bu konuyla ilgili yargitay karari bulunuyorsa onu da eklerseniz cok sevinirim.
tesekkuler
-
Re: Tenkis davası
Y A R G I T A Y
2.HUKUK DAİRESİ
SAYI:
ESAS KARAR
2003/4005 2003/5571
Y A R G I T A Y İ L A M I
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
Miras, miras bırakanın ölüm günündeki hükümlere göre intikal eder. ( 4722 Sayılı Yasanın 17. maddesi)
743 Sayılı Medeni Kanunun 507/3 ve 4. maddesi; miras bırakanın ölümünden bir yıl öncesine ait bağışların saklı pay kurallarını bertaraf etmek amacı ile hareket ettiğinin tesbiti halinde tenkise karar verileceğini öngörmüştür. Miras bırakan Mehmet Balcı 8.9.1982'de ölmüştür. Dava konusu Acıpınar, Akyazı, Büyükoluk, Köyönü mevkiindeki beş parça taşınmaz 10.10.1968'de davalıya satılmıştır. Bu satışlar murisin ölümünden bir yıl öncesine aittir. Sekiönü ve Kırmızıburun'daki taşınmazları da üçüncü kişiden almıştır. Satışın gerçek olmadığı , bunun saklı pay kurallarını bertaraf amacı ile yapıldığı isbat edilmediği gibi Sekiönü ve Kırmızıburun mevkiindeki taşınmazların alımı sırasında bedelini murisin verdiğine dair herhangi bir delilde getirilmemiştir. Gerçekleşen bu durum karşısında davanın reddi gerekirken, yazılı şekilde tenkise karar verilmesi usul ve yasaya aykırıdır.
SONUÇ: Temyiz edilen hükmün gösterilen sebeple BOZULMASINA, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, oybirliğiyle karar verildi. 16.04.2003 çar.
Başkan V. Üye Üye Üye Üye
Hakkı Dinç N. Gürbüztürk A.Vehbi Aksoy G.Dülger Karabıyık Hakkı Manav
1-YA-HA-AB Aslı Gibidir
Karşılaştırıldı 16.04.2003
Y.İşl.Müd.S.Karakoca A.Vehbi Aksoy
Miras, miras bırakanın ölüm günündeki hükümlere göre intikal eder743 Sayılı Medeni Kanunun 507/3 ve 4. maddesi; miras bırakanın ölümünden bir yıl öncesine ait bağışların saklı pay kurallarını bertaraf etmek amacı ile hareket ettiğinin tesbiti halinde tenkise karar verileceğini öngörmüştür Somut olayda Satışın gerçek olmadığı , bunun saklı pay kurallarını bertaraf amacı ile yapıldığı isbat edilmediği giibi taşınmazların alımı sırasında bedelini murisin verdiğine dair herhangi bir delilde getirilmemiştirBu sebeple davanın dreddi gerekir.
-
cevabiniz ve karar icin cok tesekkur ederim. sagolun
-
kolay gelsin gamze hanım.kesin deliller sunmalısınız.kanaatindeyim.mesela ölenin geçmişte sattığı ve terekeden eksilen mallar veya bankadan çekilen paralar gibi.
-
slm benimde bir sorun olacak babam ve annem kendi üzerine olan malları biz 6 kardeşiz 6 kardeşten 4 üne bıraktı 2 kardeşe hiç birşey bırakmadı vasiyet düzenleneli bir yılı geçti vasiyet şahitli doktor raporlu 2 kardeşe hiç birşey bırakmadılar ve bırakmak istemiyorlar acaba bu vasiyet anne ve baba ölünce geçerli olurmu öbür iki kardeş saklı paylarını almak için mahkemeye başvurabilirlermi yada müsbet bir sonuç olurmu yani sakli pay alabilirlermi ?
Saklı pay almamak için anne ve babanın nasıl bir yol izlemesi gerekir vasiyetten başka ne yapabilirler cevaplarınız için teşk ederim...
-
Sn.razymol;
Türk Medeni kanunda mirasçılıktan çıkarma şartları ve şekli 510.madde ile açıklanmıştır.
İncelemeniz belki yardımcı olabilir.
http://mevzuat.basbakanlik.gov.tr/me...atkod=1.5.4721
saygılar
-
slm bu konu hakkında açıklayıcı bilgi vermezmisiniz acaba?Ben bu kanun maddesinden tam olarak anlamadım..
-
merhabalar.
öncelikle durumumu özetleyeyim.
babamın ilk eşinden olma 3 çocuğu var.ilk eşinin vefatından sonra annemle evleniyor ve kardeşim ve ben olmak üzere 2 çocuğu daha oluyor.
1 apartman (4 daire ve 2 dükkan) ve arazileri mevcut.
bunlardan 3 dairesini ilk eşinden olma 2 çocuğu ve kardeşim üzerine satış yapmak üsülü ile vermişti.
şimdi dükkanlardan birini bana vermek
1 dükkan ve arazisini satıp doğrudan kardeşim ve benm üzerime olan malvarlığı almak istiyor.
budurumda ilk eşinden olma 1 çocuğu babamın mal varlığından faydalanamıyor.
babamın ölümünden sonra saklı pay için tenkis davası açılabileceğini yine sitenizden öğrenmiştim.okuldan kalma bilgi kırıntılarım arasında tenkis davasının en yakın tarihli satış yapılmış mala yönelik olacağı var.budurumda açılacak dava bana verilen dükkan için olacaktır.
sorular:
1-dükkanın benim üzerine satış değilde bağış şeklinde verilmesi( bağışta 1 yıl geçtikten sonra tenkis davası açılamayacağı doğrultusunda) bana açılabilecek tenkis davasını engeller mi?
2-babamın 1 dükkan ve arazisini satıp doğrudan benim ve kardeşim üzerine malvarlığı edinmesine yönelik,diğer kardeşlerce herhangi bir dava açılabilir mi?
3-babamın kalan son dairesini "ölene kadar benim,öldükten sonra eşimin" şeklinde anneme bırakması nasıl gerçekteşir.buna yönelik dava yolları açıkmıdır?
umarım kendimi ifade edebilmişimdir.şimdiden çok teşekkür ederim