Haksız istirahat alan işçi
iyi günler;
bir işçimiz 2/5/07 tarihindne bu yana 3-5-7-10 günlük raporlar olmak üzere farklı ssk kurumlarından, farklı hastalıklardan rapor almakta. kendisi son aylarda sık sık ihtiyacındna dolayı tazminatının verilmesini talep etmekte idi. buna olumsuz cevap aldıkdan sonrada rapor alma yoluna gitti. kendisine gerçekten hasta ise heyet raporu alması gerektiğini izah etttim. konuyla ilgili çalışma bakanlığını aramama rağmen bir cevap alamadım.
benim sormak istediğim bu raporların gerçeğe dayanırlılığının ispat edilmesi için nasıl bir yol izlememem gerektiği?
buna dair internette yaptığım araştırmada Hakem hastane kavramına ulaşabildim ama izlemem gereken yol nedir bilemiyorum.
kişinin şahsi beyanından asılsız rapor aldığı kanatindeyiz bunun resmi anlam kazanması için ne yapmak gerekir?
Re: Haksız istirahat alan işçi
Özellikle kredi kartı vb. ödemelerini yapamayan işçilerin son dönemde sıklıkla başvurdukları yöntemlerden biri olma özelliğini koruyor sorunuzda belirttiğiniz durum...
Raporlara itiraz ederek, Hakem Hastaneler kanalı ile raporların doğru olmadığını ispatlayabilirsiniz demek isterdim ama çoğu zaman mesleki dayanışma buna engel oluyor. Bu olumsuzluk (dürüst meslek erbaplarını tenzih ederek) sadece sağlık sektörüne has bir durum da değil, her alanda kendini gösteriyor.
Bu itirazlarınıza olumlu bir yanıt almanız halinde işçinin iş sözleşmesini İş Kanunu 25. madde hükümlerine göre haklı nedenle feshedebilirsiniz.
Konunun İş Kanunu'nda güncel durumlara bağlı değişikliklerle yeniden ele alınması bu yapılamıyorsa, Yargıtay kararları ile düzenlenmesi , belli zaman diliminde farklı farklı şikayetlerden rapor alma durumunun "ahlak ve iyiniyet, doğruluk ve bağlılığa uymayan hareketlerden sayılması doğru olan yol tabi ki...
Selamlar,