Sıcak su paralarında adalet?
Merhaba,
Oturduğum apartmanda su saatleri ortak. Her dairenin kendine ait su saati var, bunlar okunarak her ay yönetici tarafından aidatlara yansıtılıyor. Apartmanımızın aynı zamanda ortak sıcak su tesisatı mevcut ve haftada 3 gün sıcak su veriliyor. Su paraları geçen seneye kadar şu şekilde ücretlendiriliyordu.
Soğuk su : 2 YTL / m3
Sıcak su : 2.5 YTL / m3
Yöneticilik yaptığım dönem içerisinde bunun gerçekçi ve adaletli bir sistem olmadığı gerekçesi ile kademeli fiyat uygulamasına imza toplayarak geçtik. Bildiginiz gibi ASKİ Ankara'da 10m3'e kadar 1.25 YTL 10m3'ten sonra 3 YTL su parası almaktadır. (Biz önceden değil soguk su, sucak su için bile 2.5 YTL topluyorduk). Tabi bu durum sıcak su maliyetlerinin dolaylı bir şekilde yakıt paralarından ödenmesine yol açıyordu. Ben yaptığım hesaplamalarla 1m3 soguk suyu ısıtıp sisteme vermek için 8,89m3 doğalgaz harcadığımızı hesapladım ve bunun maliyeti olan 4,5 YTL'yi m3 başına sıcak su ücretlerine yansıttım. Tabi bütün bunları uygulamaya geçmeden önceden çoğunluğun imzalı onayını aldım. Ancak ben yönetimi devrettikten sonra sıcak suyu yogun olarak kullanan daireler zarar gördüklerini düsünerek 4.5 ytl olan sıcak su ücretini çoğunluğun da imzalı onayını alarak 1 YTL'ye düsürdüler. Mesleğim gereği sıcak suyun metreküpünün bize 4,5 YTL'ye mal olduğuna eminim ancak apartmanla bu konuda mücadele etmekten de yoruldum. Ancak henüz yılmadım ve merak ettiğim bazı konular var:
1. Benzer bir durumda olan kişiler var mı?
2. Ortak sıcak su üretimi aynen yakıtta olduğu gibi herkesin kullanmaktan vazgeçemeyeceği ve dolayısıyla arsa payı oranında katkı sağlaması zorunlu olan bir sistem olarak mı değerlendirilir yoksa benim anlattığım gibi kullananın kullandığı kadarının maliyetini karşılaması gerektiği bir sistem midir?
3. Apartmandakilerle uzun süreli komşuluğumuz gereği mahkemeye gitmek en son çarem. Acaba sıcak su ücretinin bilirkişi tarafından tespit edilmesi için ne gibi bir yöntem izleyebilirim?
Teşekkürler.
Re: Sıcak su paralarında adalet?
Burada adil olan kullanım payıdır, arsa payı değil. Zira sıcak su harcaması kişisel bir harcamadır. Binanın ortak gideri değildir. Hep beraber duş alınan bir banyonuz yok ise ortak gider olmayacağından herkes kullandığı kadarını ödemelidir.
Tespit konusunda da avukatınız aracılığı ile Sulh Hukuk Mahkemesine dava açıp, faturaları da ibraz ederek ve aylık sıcak su harcama miktarını da belirterek 1 metreküp sıcak suyun fiyatını tespit ettirebilirsiniz.
Re: Sıcak su paralarında adalet?
Sıcak su paralarının kullanıma dayalı olması gerektiğine ben de kendi adıma eminim ama bunu bir türlü apartmandakilere anlatamıyorum. Acaba aranızda bu şekilde ortak sıcak suyu ücretlendiren var mı, varsa ne kadar olduğunu öğrenebilir miyim?
Bir de isin tuhaf yanı avukat ve mahkeme masraflarının, dava kaybedilirse apartman yönetiminin ve dolayısı ile de benim kendimin cebinden çıkacak olması.