Taşıt Kredilerinde Hayat/Ferdi Kaza Sigortası Yaptırma Yükümlülüğü
Merhaba
Bankalar verdikleri taşıt kredilerinde, sözleşme kapsamında kredi kullandırdıkları tüketiciye hayat sigortası yaptırmakta, böylece kredi vadesi süresince kredi alacağını da garanti altına almaktadırlar. Ancak gerek sigorta kanununda gerekse bankacılık kanununda araştırıp ulaşamadığım bir nokta hakkında fikrinizi almak istiyorum.
Bankaların tüketici lehine yaptırmış oldukları bu hayat sigortası, taşıt kredi sözleşmesinin kurulabilmesi için bir geçerlilik şartı mıdır? Yani kredi kullandıran bankanın bu konuda yükümlülüğü var mıdır? Eğer varsa yasal dayanağı nedir? Yoksa taşıt kredi sözleşmeleri de Borçlar Kanununun sözleşme hükümleri çerçevesinde ve hayat sigortası bakımından da tarafların karşılıklı serbest iradeleri doğrultusunda mı hazırlanır?
Teşekkürler..
Re: Taşıt Kredilerinde Hayat/Ferdi Kaza Sigortası Yaptırma Yükümlülüğü
neslihan hanım taşıt kredisi alınırken böyle bir sigortanın yaptırılması mecburiyeti mevzuatımızda yok.. "Bankaların tüketici lehine yaptırmış oldukları bu hayat sigortası" demişsiniz ama aslında bu tüketici lehine değil zımni de olsa banka lehine bir durum.. sizin araştırmanız gereken; bankanın taşıt kredisi sözleşmesinde tüketiciye böyle bir zorunluluk yükleniyor olup olmadığıdır..
yani benim bildiğim banka sözleşmesinde der ki: "sana kredi vermemin önşartı hayat sigortası yaptırmandır".. mevzuatla ilgisi olmayan bu durumda banka BK'dan kaynaklanan sözleşme serbestisine dayanarak size sigorta zorunluluğunu dayatıyor, şartlarımı kabul etmezsen sözleşmeyi yapmam diyor.. size de kredi alıp almamak konusunda bir serbesti tanıyor.. adına serbesti derseniz eğer :)) hoşça-kalın
Sayın meslektaşım ilginize teşekkür ediyorum.
Bankaların kredi alacaklarını teminat altına almak amacıyla yapılmasını zorunlu koştukları hayat sigortasıyla ilgili istisnai bir olaya dayanarak bu soruyu sormuştum. bir bankadan taşıt kredisi alan ve daha sonra trafik kazasında hayatını kaybeden bir kişinin ailesi kredi borçları için banka tarafından kendilerine başvurulduğunda, taşıt kredi sözleşmesi yapılırken hayat sigortası yaptırılmadığını öğrenmişlerdir. eğer böyle bir zorunluluk olsa idi yasal hakların kullanımı yoluna gidilecekti. Banka lehine gibi görünen bu mecburiyet bu tür durumlarda tüketici lehine de olabiliyormuş. :)
Tekrar teşekkürler...
Böyle bir zorunluluk yasadan değil bankanın kredi verme koşullarından kaynaklanır. Banka size kredi vermesi için aradgı koşullardan biridir. Kabul etmez iseniz sözleşmeyi imzalamayabilirsiniz. Ancak banka kredinin teminatlandırılmasını istemesi çok doğal ve sıradan bir durumdur