İş Sözleşmesi, Senet İmzalama
Eşim Şubat,2007'de yeni bir iş yerinde çalışmaya başladı. İşe başladığı firma ile iş sözleşmesi imzaladılar. Bu iş sözleşmesine göre eşim iki yıl süresince bu firmadan ayrılmayacak, eğer ayrılacak olursa 3.000$ firmaya nakden ödeyecek. Firma bu sözleşmeyi ve 3.000$lık seneti imzalatmadan işe başlatmıyor. Benim sorum şu; eğer eşim iki yıl içerisinde firmadan ayrılırsa bu seneti ödemek zorunda mı? Bu tip olayların iş hukukunda geçerliliği var mı? Teşekkürler...
Re: İş Sözleşmesi, Senet İmzalama
Sayın sguver,
İş akitlerine tek taraflı olarak, işçi aleyhine konulan cezai şartların geçerliliği yoktur.
Eğer aynı cezai şart işveren için de konulmuşsa, (yani işçiyi işten çıkarması halinde) geçerliliğinden söz edilebilir.
Aksi halde hükmü yoktur.
Esenlikler,
İşveren, sözleşmede belirtilen iki yıl içerisinde sadece İş Kanununda belirtilen kıdem, ihbar vs. ödemekle yükümlü. Aynı şartlar sözleşmede işveren için geçerli değil. Sadece işçi ayrıldığı zaman bu miktarı ödemekle yükümlüdür diye yazıyor.
aynı konu gibi benimde sormak istediğim şey şu;:
otomoiv sektöründe yabancı bir firmada işe başlamadan önce eğiim verdiler ben bu eğitimi başarı ile bitirdim eğitim sürem bittikten sonra sözleşme imzalattılar işten ayrılmam halinde aynı iş kolunda faaliyet gösteren firmada veya kendi işimi kurar isem bu işi başkalarına öğretir isem 15.000 usd vereceğimi tahhüt etmiştim fakat bu firma benim işime son verdi belirli süre iş bulamadım fakat mecburen aynı işi yapmak zorunda kaldım ski şirketim bana ihbarname göndermiş cezayi bir müeyyideye rastlarmıyım sözleşme geçerlimidir acil cvp yaar iseni çok sevinirim
saygılarımla
Re:Müşteri temsilcilerinin riski.(Boş )Senet İmzalama
merhaba
Eşim bir içecek firmasında müşteri temsilcisi olarak çalışıyor.Burada çalışanların hepsi memur kefilli boş senet imzalamak zorundalar ki bu işlem sektörde çalışan firmaların genel uygulaması.Eşim 10 gün vadeli olarak müşterisine verdiği malın karşılığını almaya gittiğinde ,söz konusu işyeri bir gece önceden tüm dükkanı boşaltarak ortadan kayboluyor.Buradan alması gereken parayıda firması eşime yüklüyor.Bu gibi risklerin sadece müşteri temsilcisine yüklenmesi doğrumu.Çünkü obsiyon yetkisini şirketi vermese, eşim uygulayamaz.Söz konusu durumlarda kimi zaman alınan çeklerin de karşılıksız çıkmasıyla da yine tüm sorumluluk müşteri temsilcilerine kalıyor.İmzalatılan boş senetler de zaten bu nedenle alınıyor.İşe girerken imzalanmış bir iş akdi yok sadece seneti var.Eşim ve onun pozisyonunda çalışanların bu riskleri tek taraflı yüklenmeleri doğrumu?Senetlerimiz ne olacak?Aydınlatırsanız sevinirim.Teşekkürler