Almanya'da Türk Medeni Kanununa Göre Boşanma
Iyi günler,
Ben ve Esim Almanyada yasiyoruz ve Türk vatandasiyiz.
27 yil evlilikten sonra esimle anlasmali olarak türkiyede bosanma davasi actik. Esim birinci durusmaya cikmadan önce vaz gecip baska bir Av, tutdu, anlasmadan ve bosanmaktan vaz gecti. Dava daha düsmedi devam ediyor. Benim sorum, Dava red karariyla sonuclanirsa, Ben Almanyada Dava acip Türk Medeni kanununa göre bosanabilirmiyim ve bu türkiyede gecerli olurmu? Alman medeni kanununa göre bosanmalarda Hangi es daha fazla emeklilik kasasina ödeme yapmissa az ödeyen esin kasasina kendi kasasin'dan ödeme yapiliyor, sizin anlayacaginiz benim 30 yila yakin ödedigim sikortanin yarisini esimin kasasina aktariyorlar.
Sandigim kadariyla türk medeni kanunuda böyle bir uygulama yok.
Beni bu konuda aydinlatirsaniz cok sevinirim.
Saygilarimla,
Edemir
Re: Almanyada Türk Medeni Kanununa Göre Bosanma
Almanya'da Alman, Türkiye'de Türk kanunları geçer.
Alman kanunlarını biz bilemeyiz, oradaki bir avukatla görüşseniz iyi olur.
Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanun(Möhuk) md.13 bu konuyu düzenlemiştir.
Madde 13 - Boşanma ve ayrılık sebepleri ve hükümleri eşlerin müşterek milli hukukuna tabidir.
Eşler ayrı vatandaşlıkta iseler müşterek ikametgah hukuku, bulunmadığı takdirde müşterek mutad meskenleri hukuku, bunun da bulunmaması halinde Türk hukuku uygulanır.
Geçici tedbir niteliğinde olmayan boşanma ve ayrılıkla ilgili nafaka talepleri boşanma ve ayrılık hakkında yetkili olan hukuka tabidir.
Bu madde çerçevesinde tarafların her ikisi de Türk vatandaşı olduğu için Türk Kanunları uygulanacaktır.
Hepinize cok tesekürler,
bir sorum da olucak.
Bana Babadan ve Anneden Ev ve Arsa miras kaldi ama dah üzerime gecirmedim.
Suanda benim actigim Bosanma davasi devam ediyor, esim bana kalan miraslardan herhangi bir talebde bulunabilirmi?
Tesekürler
Erkan
Türk medeni kanununa göre miras kalan mallar edinilmiş mal değildir. Evlilik sırasında üzerinize geçse bile paylaşıma konu olmaz. 2002 yılından itibaren kazandıklarınızdan hak iddia edebilir.
Alıntı:
edemir1 rumuzlu üyeden alıntı
Hepinize cok tesekürler,
bir sorum da olucak.
Bana Babadan ve Anneden Ev ve Arsa miras kaldi ama dah üzerime gecirmedim.
Suanda benim actigim Bosanma davasi devam ediyor, esim bana kalan miraslardan herhangi bir talebde bulunabilirmi?
Tesekürler
Erkan