Re: Öneri ve yardımlarınızı Bekliyorum
Haklarınızın verildiğini belirtiyorsunuz, sanırım bu haklarla ihbar ve kıdem tazminatını kastediyorsunuz. İhbar ve kıdem tazminatı ödemişler ise işsizlik sigortasından yararlanmanız gerek. İş Kur'a müracaat edin. Ayrıca, koşulları varsa (bu koşulları bir çok defa yazdık) işe iade davası açabilirsiniz. Selamlar.
Alıntı:
Benim elimdeki kağıtta karşılıklı iş akdi feshi yazıyor.
Abbas Bey'in yanıtı olması gereken üzerine... Gerçekten de işveren kıdem ve ihbar tazminatı ödemişse, bu fesih işverenin feshidir. Bu durumda işsizlik sigortasından da yararlanmanız gerekir.
Amacım kafanızı karıştırmak olmamakla birlikte; Borçlar Hukuku'na has ancak İş Hukuku açısından da uygulama alanı bulan "İKALE" kavramı üzerinde durmak istiyorum. İş Hukuku açısından ikaleyi tarafların iş sözleşmesini karşılıklı anlaşma ile yeni bir sözleşmeyle feshetmeleri olarak tanımlayabiliriz.
Bu durumda işçi açısından kıdem ve ihbar tazminatı haketme şansı bulunmamakla birlikte, sözleşme ile bu hakların verilmesinin önünde de engel bulunmamaktadır. Bu hakların verilmesi durumunda özellikle kıdem tazminatı açısından ödeme gerçek anlamda bir kıdem tazminatı olmadığından Vergi Usul Kanunu uyarınca Gelir Vergisi kesintisi ve SSK kesintisi , ihbar tazminatı açısından da SSK kesintisi uygulanması gerekecektir. (ve tabi her ikisi için Damga Vergisi) İkale ile sona eren sözleşmelerde işçi İşsizlik Sigortası'ndan yararlanamaz.
Bu konuda daha fazla bilgiye aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. Ancak başta da belirttiğim gibi Abbas Bey'in yorumu mevcut şartlarda doğru olan yorumdur. Sorunuzda "karşılıklı" fesihden bahsedildiğinden yazdıklarım ek bilgi niteliklidir. Bu konuda bir avukattan profesyonel yardım almanızda sayısız yarar bulunmaktadır.
http://www.cmis.org.tr/dergiDocs/mak1.pdf
Selamlar,
Harun bey sanırım sizin dediğiniz İKALE gibi benimki.Bana verilen kağıtta gösterdiği bağlılık nedeniyle diyor ve brüt rakam yazıyor.Birde bordro var
ondada tazminat ve ihbarım tutarın yanında ''ek ödeme '' deniyor.
Peki ben bu anlaşmayı tam anlamadan imzaladım hiçmi mahkemede şansım olmaz.
Re: Karşılıklı iş akdi feshi
Sn. gülse1,
İkale sözleşmeleri; İş Hukuku'nda yeni yeni uygulama alanı bulan (gerçek irade ile yapılan sözleşmeler yanında, çoğu zaman işe iade hükümlerinden kaçınmayı , Kanunu dolamayı amaçlayan) sözleşmelerdir. Yargı çevrelerinde bu konu tartışılmaktadır, ortaya somut bir sonuç konmamış olup, Yargıtay'ımızın süreklilik kazanmış kararları bulunmamaktadır.
İlk mesajımda da belirttiğim gibi bu konuyu bir avukat kanalı ile takip etmeniz yararınızadır.
Selamlar,