-
Doktorun Sorumluluğu
Bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı olan özel hastane çalışanı doktor, hamileliğin başından sonuna kadar takip ettiği bir hastasını doğum için öngördüğü tarihte doğuma alıyor. Ancak doğum başladıktan sonra çocuk gelmiyor. Vakumla çekiliyor bebek. Çocuk tıp tabiri ile mor doğum olarak dünya ya geliyor. Yani boynuna kordon dolandığı için gelmiyor bebek ve oksijensiz kalıyor. beyninde hasar oluşuyor. Halen ağır bir tedavi altında...
Bu olayda benim kanaatimce doktor kusurludur. Zira doktor doğum öncesi ultrasonografi ile bebeğe baksa idi çocuğun boynuna kordon dolandığını farkedebilirdi ve normal doğum yerine sezeryan ile bebeği dünya ya getirebilirdi. Bu kötü netice de hasıl olmazdı diye düşünüyorum. Ancak bilgilerine başvurduğum bir kısım doktorlar hekimin burada ultrasonla bakmak gibi bir mecburiyetinin olmadığını ifade etmekteler.ben yinede özel hastane olması nedeniyle kişilerin daha itinalı olmak durumunda olduğu düşüncesindeyim. zira kişiler özel hastanelere daha iyi hizmet almak üzere fazladan ücret ödeyerek gitmektedirler. Siz değerli arkadaşların bu konudaki fikirleri rica ediyorum. Saygılarımla...
-
Re: Doktorun SorumluluĞu
sayın mhb 77
kordon dolanması denen olayın doğum öncesi usg ile yakın uzak ilişkisi yoktur.
bu olay tam doğum esnasında yani anne adayı bebeği doğuruyorken olmaktadır ve bu görüldüğünde hastanın sezeryan doğuma çevrilmesi esnasında geçecek sürede bile bebek kaybedilebilir..(spontan vaginal doğum yapan kadının doğum tekniğini sezeryana döndermek minimum 15 dk gerektirir...anlaşılması için vereceğim örnek şudur: havuzun dibinde 15 dakika nefesinizi tutabilirmisiniz...) yani kordon dolanması olan bebek görüldüğünde mümkün olan en iyi hızda bebek dışarı alınır...buna bir örnek vakum doğum denilen tekniktir..başka tekniklerde vardır...
toparlarsak eğer doğum öncesi binlerce kez usg yapılmış olsada kordon dolanması görülmeyebilir...anne karnında bebek doğumdan az....dakikalar önce iyidir..ama eylem başlayınca kordon dolanabilir..çünkü doğum eylemi bebek için çok ağır bir fiziki stresdir..aşağıya doğru dönerek kayacak, rahim çıkışına başını yerleştirecek, omuzlarını dar bölgeden kurtaracak vb....
Bu arada özelde yada kamuda tıbbi uygulamalar değişmez..hele olay doğum olursa hangi mekanda yapılırsa yapılsın standarttır..fark aynı yemeği evde yada nezih bir restoranta yemek arasındaki farktır...
geçmiş olsun dileklerimi sunarım..
saygılarımla
-
Re: Doktorun SorumluluĞu
ya bu özel bir hastane olduğu için eğer aile şikayetçi olursa suç olarak değerlendirilebilir ... zaten bu şikayetten geçmiş suça girmiş ama şikayet meselesi...