Maaş Alamama, Askerlik Tazminatı - SSK
Merhaba,
Bir şirkette 1 Mayıs 2006 tarihinde çalışmaya başladım. Ancak sigortamı Ağustos ayında yaptılar ve her ay asgari ücret üzerinden yatırıyorlar. (normalde asgari ücretin 5 katı kadar maaş alıyorum...) Şimdi ise içeride 2 aylık maaşım ve söz verdikleri 1 aylık maaş primim var. Ağustosta askere gideceğim bunun içinde askerlik tazminatı isteyeceğim. Sorun şu ki istifa eden arkadaşların hiçbiri 4-5 aydan önce içerideki paralarını alamıyorlar. Bende ne yapacağımı bilmiyorum, açıkcası şirketede güvenmiyorum. Askerlik tazminatı sanırım kıdem tazminatı o halde bu Ağustos ayından itibaren mi geçerli? Ayrıca mahkemeye verirsem yatan sigortam üzerinden mi değerlendirilecek? Son olarak söz verdikleri maaş primimi daha sonra hayır biz öyle birşey demedik derlerse ne yapacağim? Eğer beni aydınlatıp yapabileceğim en iyi şey konusunda yardımcı olursanız sevinirim.
Not:Bazı arkadaşlar mahkemeye verdi şirketi. Emsal göstererek dava açabilirsin diyorlar, öyle yaparsam askerlik tazminatını alabilir miyim?
Re: Maaş Alamama, Askerlik Tazminatı, SSK
sn.blue_explode;
askerlik tazminatı diye bir şey yoktur.Bahsettiğiniz kıdem tazminatıdır.Zorunlu askerlik göreviniz nedeniyle işinizden ayrılmanız gerektiğinde normal olarak hak kazandı iseniz kıdem tazminatınızın,işinizden ayrıldığınız tarihte size ödenmesi gerekir.Kıdem tazminatı hakedebilmek için o iş yerinde 1 yıl en az çalışmış olmanız gerekir.
SSK girişinizin yapıldığı günün 1 yıl sonrasında mesai saati sonunda kıdem tazminatına hak kazanırsınız.
Askerliğiniz nedeniyle işinizden ayrıldığınızda hak kazandı iseniz,kıdem tazminatınız ödenmedi ise iş mahkemesine başvurabilirsiniz.
Geç yapılan ssk girişiniz ssk'na şikayette bulunabilirsiniz.Bunu tercihen belge veya o işyerinde çalışan şahitlerle ıspatlamanız gerekir.
Aynı şekilde söz verilmiş olan priminizi de ispatlayabilmeniz gerekmekte.
Düşük gösterilen maaşınızı ispatlayabildiğinizde mahkeme ispatlanmış karar verecektir.
saygılar.