Yabanci ülkede yapılan evlilik hakkinda
Merhabalar ve oncelikle site kurucularina ve sitede emegi gecen tum saygideger insanlara tesekkurlerimle konuya girmek isterim.
1989 yilinda Iran uyruklu esimle Istanbul'da tanisip evlendik ve kisa bir sure sonra Iran'a yerlesdik ,bu ulke kanunlarina uygun olarak yeniden bir nikah yapildi ( dini nikah olarak kiyilan nikahlar bu ulkede resmi olarak kayitli olmakda),ardindan benim Turk pasaportum alinip yerine Iranpasaportu ve nufus kagidi verildi ( buradaki kanunlara gore bir iranli erkekle evlilik yapan kadin direkt olarak Iran vatandasligina gecmis oluyor) bana pasaportumu konsolosluga gondereceklerini bildirdiler ve ben bir sure sonra gidipkendi konsoloslugumuzdan pasaportumu geri aldim ve suresi dolana kadar giris cikislarimda kullandim.Daha sonra yeniden temdid ettirmedim ve Iran pasaportumu kullandim .Evliligimin 14. yilinda siddetli gecimsizlik nedeniyle anlasmali olarak Iran'da (buranin kanunlarina gore ve sirf buranin nikahi icin) esimden bosandim 3 yil sonra yeniden br evlilik yaptim yeni esimde Iran vatandasi .
Bu uzun aciklamalar ardindan asil konuyu arzetmek isterim ; ben ilk evliligim nedeniyle Turk vatandasligimi kaybetmis olabilirmiyim bunu nasil anlayabilirim? Ayrica ilk esimle Turkiye de hala evli gorunuyorum nasil bosanabilirim ? Kendisi bu konuda sorun cikartmayacakdir eminim ama Turkiye ye gelmeden bunu Konsolosluk araciligiyla yapabilmek mumkunmu? Eger ilk evlilik nedeniyle vatandasligimi kaybettiysem bosanmamin ardindan otomatikman geri kazanirmiyim yoksa bunula ilgili prosedur nedir?
Simdiki esimle Iran anunlarina gore evliyim Turk kanunlari bu evliligi resmiyetle tanirmi yoksa Turkiye de de nikah kiymamiz gerekirmi?
Kouyla ilgili beni bilgilendirmenizi rica ediyorum saygilarimla.
Re: Yabanci ulkede yapilan evlilik hakkinda.
Eski eşinizle birlikte Türkiye'de bir avukata vekaletinizi verirseniz İran mahkemesinden verilen boşanma kararının tanınması yada tenfizi ile Türkiye'de de boşanmış olursunuz.
Diğer sorunuza gelince, evliliklerin geçerliliği yapıldığı yerin kanunlarına uygun olarak yapılmasına bağlıdır, yani İran kanunlarına uygun olarak yapılan evlilik Türkiye'de de geçerlidir.
Diğer bir sorunuza da ben cevap vermek istiyorum. Evlendikten sonra bir ay içinde İçişleri Bakanlığ'ına vatandaşlıktan çıkmak için bir talebiniz olmadıysa Türk vatandaşlığınız devam ediyordur.
Ilginize ve suartle verdiginiz yanita cok tesekkur ederim.
Eski esimle Turkiye'de bosanma islemimizi buradaTurk konsoloslugunda yaptirmamiz mumkunmudur?Konsoloslukda yapilan bosanma islemi Turkiye'deyapilmis gibi gecerli olurmu ? Yanitiniza simdiden tesekkurler.
Konsolosluklarda boşanma işlemi yapılmaz.
Türk Mahkemelerince; yabancı ülke mahkemesinin verdiği boşanma kararı tanınır.
Konsoloslukdan alacagim bosanma hukmumuzun tanindigina dair belge ile Turkiyed'de bosanma islemlerini yeniden baslatmam gerekirmi? Bu belge ile Turkiye'de suratli bicimde bosanma mkunmudur yada hangi meciye bas vuruda bulunmak gerekir
Ben anlatamıyorum sanırım.
Mahkeme kararınızı yanınıza alıp, Türkiyede alıdığınız kararı yemıntı tercumana cevirtip başvuracaksınzı ve dıyeceksınız ki Ey yüce Türk Mahkemesi ben İranda boşandım. Bu evrakta boşanma ilamım benım bu kararımı sizde tanıyın.
Bu kadar.
Konsoloslukla sizin bir işiniz yok.
Sayin avukat hanim oncelikle suratli ve gayet acik :)) bicimde verdiginiz yanitiniz icin tesekkur eder, sorunun sizin anlatiminizdan degil benim bu konuda tasidigim endiseler nedeniyle konuyu yeterince kavrayamamis olmamdan kaynaklandigini belirtmek isterim:)
Saygi ve sevgilerimle.
:) Bir avukat bulun kendinize mutlaka ve babanızla ilgili maaş konusunda da yardım alın. Aklınızdaki şeyi uygulayabılrısnzı gibi geliypor bana.