Eğitim Taahhütnamesinin Feshi

Merhaba,
Şirketim beni ve birkaç arkadaşımı masrafı yaklaşık 5.000 YTL lik tutarı olan bir eğitime gönderiyor.Eğitim başlamadan önce bize bir taahhütname imzalattılar.Taahhütnamenin içeriği eğitimde başarılı olmak ve eğitim bittikten sonra 2 yıl şirkette veya belirleyeceği bir yerde çalışmamız.Aksi taktirde (eğitimi tamamlamamak yada herhangi bir sebeple işi bırakma durumunda) yaklaşık 25.000 YTL ceza-i şartı ödememiz.
Bu taahhütnameyi gördüğüm zaman şirketime imzalamayıp eğitimi kendim karşılayabileceğimi söyledim ,fakat kabul edilmedi ve imzalamak durumunda kaldım.
Yaklaşık birbuçuk senedir bu firmada çalışıyorum.Yöneticilerimlede aram kötü sayılmaz ama işten ayrılmak istiyorum.Öncelikle iyi niyet olarak eğitim masrafını geri ödeyeceğimi fakat ceza-i şartı ödemek istemediğimi belirteceğim.Bu durum kabul olursa bir sorun yok.Fakat aksi taktirde mahkemeye gidilirse sonuç ne olur bilemiyorum ve 25.000 YTL yi ödeyebilecek durumum da yok.
Birkaç sitede tek taraflı ceza-i şartın mahkemece kabul görmediğini okudum.Beni mahkemeye gidilirse ne gibi sorunlar bekliyor olacak ??? 
yardımlarınızı,düşüncelerinizi bekliyorum...

Re: Eğitim Taahhütnamesinin Feshi

Eğitim ve konaklama masrafları bahsettiğiniz gibi 5000 YTL tutuyorsa , 25.000 YTL'lik cezai şartın makul kabul edilmesi mümkün görünmemektedir. Şirketiniz bu rakamı sizden tahsil etmek için dava açar. Ancak eğitim masrafının 5 kat üzerinde olan tek taraflı bir cezai şartı Mahkeme büyük bir olasılıkla reddeder.

Selamlar,

Merhaba;
forumumuzda da arama seçeneğini kullandığınızda aşağıdaki linklerde görebileceğinize benzer sorular ve cevapları görebilirsiniz.
https://www.hukuki.net/forum/showthre...itim+masraf%FD
https://www.hukuki.net/forum/showthre...itim+masraf%FD
saygılar

Peki ceza-i şart eğitim masrafının 5 katı olmasa ödedebilirler mi? Çünkü eğitim masrafı + yasal faizleri + 20.000 YTL olarak cezai şart konuyor.Eğitim bitmeden istifa etsem sonuç değişir mi? İşten ayrılma isteğimi gerekli nedenlere bağlamam şart mı?Çünkü başka bir işe girmedim fakat şirketimin bana katacağı birşey kalmadığını düşünüyorum ve kendimi geliştiremiyorum.Bu benim için yeterli bir neden çünkü...
Belirttiğiniz linklere bakmıştım fakat ayrıntı olarak anlayamadım.

Alıntı:

katre_ rumuzlu üyeden alıntı

şirketimin bana katacağı birşey kalmadığını düşünüyorum ve kendimi geliştiremiyorum.Bu benim için yeterli bir neden çünkü...

Şirket eğitim giderlerinizi karşılayarak size bir katma değer sağlamış.
Bunun karşılığında ise 2 yıl çalışma şartını ve buna bağlı olan cezai şartı kabul etmişsiniz.
Sözleşmedeki süre tamamlanmadan ayrılmanız durumunda sizden eğitim giderlerini talep edebilir.
saygılar