Re: İŞten Çikmak İstİyorum
ArkadaŞlar Lutfen Derdime Bir Care
Re: İŞten Çikmak İstİyorum
Sn.muhasebecixyz;
çalışma saatlerinizin haftalık 45 saatten fazla olduğunu,gerçek maaşınızın ssk ya bildirilenden daha yüksek olduğunu (banka için alınmış bir yazıdan farklı )belgelerle ispatlayabiliyorsanız,işyerinde günlük 1 saat ara dinlenme hakkınızın kullandırılmadığı uygulamayı belge ve şahitlerle ispatlayabiliyorsanız,fazla mesailerinizi ve karşılığında ücretini almadığınızı ispatlayabiliyorsanız,
tüm bunlar için bölge çalışma müdürlüğüne şikayette bulunabilirsiniz.SSK'na eksik yatırılan primleriniz için şikayette bulunabilirsiniz.
Ispatlayabileceğiniz bu sebepleri belirteceğiniz bir yazı ile noterden ihtarname göndererek iş akdinizi haklı nedenle fesh ettiğinizi bilidirip kıdem tazminatı ve ödenmemiş diğer ücretlerinizin makul bir süre içinde(1-2 hafta) ödenmesini talep edebilirsiniz.
Sonrasında muhtemelen işvereniniz size hiçbir hakkınızı ödemeye yanaşmayacaktır.Bu durumda bulunduğunuz ilin iş mahkemesinde dava açmanız gerekir.
Açacağınız davada bahsettiğniz olumsuzlukları öncelikle belgelerle (ve halen o işyerinde çalışmakta olan şahitlerle) ispatlamanız durumunda sonuç lehinize olacaktır diye düşünüyorum.(Düşünüyorum,çünkü karar mercii mahkemedir)
Bu işlemleri bir avukat desteğiyle yapmanız sizin faydanızadır.
saygılar
saygılar.
Re: İşten Çıkmak İstiyorum
Sayın ekircali'nin cevabına ilave olarak şunu belirtmekte yarar var;
İşyerinde nitelikli (kalifiye) olan bir elemanın 9 yıldır asgari ücretle çalıştığını zaten Yargıtay normal bulmayarak bu işçinin ücretinin ne olması gerektiğini ilgili meslek odasından sorulmasını istemektedir. Muhasebeci olan ve 9 yıldır çalışan bir kişi olarak ücretinizin asgari ücret olmadığını muhasebecilerle ilgili meslek odasından sordurarak kanıtlamanız çok kolaydır. Bu nedenle haklı sebeple istifa etmeniz halinde kıdem tazminatı almanız çok da zor olmayacaktır.
selamlar.
abbas bey merhaba
Benim aklıma takılan bırkac sorun daha var yardımcı olursanız sevınırım.
9 senedır aynı işyerınde calısıyorum.Şimdi yukarıda yazılan işlemleri ben orada calısırken mı yapmam gereklı?
(Çalışma S.G.Bakanlıgına şikayet-noterden ihtar)
Yoksa istifa ettıkten sonramı bu işlere kalkışmalıyım.
Ama istifa edersemde butun haklarımdan vazgectıgım sanılacak.
İstifa dılekcemı yazarken Kötü çalışma şartları-Uzun calışma Saatleri-vs..
gibi şeyler eklersem benım için artısı olurmu bu istifa dılekcemın.
Yada sadece istifamı vermeden önce sizinde dedıgınız gıbı muhasebecıler odasından ucretıme dair bır yazı alıp bunu öne surerek bir dılekce yazmamın nasıl bır yaptırımı olabılır mi.
Yada istifa dilekcemi nasıl yazmam gerekiyor.Böyle yazarsam zaten kabul etmezler.Ne yapmam lazım lütfen yardımcı olun
Merhaba;
Abbas bey'e sormuşsunuz ama affınıza sığınarak bir şey hatırlatmak istiyorum:
durumunuzu anlatırken vereceğiniz dilekçe vs. belgelerde İSTİFA kelimesini kullanmamaya özellikle dikkat etmeniz sizin yararınıza olacaktır.
saygılar
Sayın muhasebecixyz,
Sayın Abbas Bilgili ve Sayın ekircali konuyu net olarak cevaplamışlar. Toparlayacak olursak, SSK bildirimlerinizin eksik yapıldığına, gerçek maaşınızın asgari ücret olmayıp ........YTL olduğuna dair şikayetinizi SSK Bölge Müdürlüğüne, gerçek maaşınızın kayıtlarda düşük gösterildiğine ve tespitini istediğinize, ayrıca çalışma koşullarının (detaylarını da belirterek) yasaya uymadığına dair şikayetinizi de Bölge Çalışma Müdürlüğüne yaptıktan sonra, işvereninize noterden keşide edeceğiniz bir ihtarname ile İş Yasası 24/II-a-e ye göre haklı nedenle iş aktinizi derhal feshettiğinizi ve tüm haklarınızın tarafınıza derhal ödenmesini istediğinizi belirtin. İSTİFA kelimesini kullanmayın.
İhtarnemeden sonra işe devam etmek zorunda değilsiniz zira haklı nedenle derhal fesih yapmış oluyorsunuz.
Bu yolla sonuca doğrudan ulaşmanız mümkün. Olmazsa hakkınızı dava yoluyla almanız gerekecektir.
Bir avukatla görüşmenizi öneririm.
Esenlikler,
Butun yardımlarınız için tesekkurler.
Son olarak yardımlarınızdan faydalanarak şöyle bir dilekce tasarladım.
Sizlerden ricam bu dılekceyı hukuk terımlerını katarak (iş kanunu ... nolu yasası)vs. duzenlersenız artık basınızı agrıtmayacagım söz. Şimdiden tesekkürler.
../../1998 tarihinde başladığım muhasebe elemanı görevimden:
İşyerindeki uzun çalışma saatleri, SSK primlerimin asgari ücret üzerinden ödenmesi ve kötü davranışlara maruz kalıp psikolojımın bozulması gibi haklı sebeplerden dolayı işyerinizden ayrılmak istiyorum.
Dolayısıyla Kıdem tazmınatı+vergı iadesi+çalıştığım gunlerin ücretlerini ödemenizi aksı takdırde ...... mahkemelerine basvuracagımı belırtır gereğinin yapılmasını arz ederim.
Saygılarımla,
Bunu direkt olarak işyerine vermeyi düşünüyorum, eger ki bir yaptırımı olmazsa önce ÇSG mudurluğune ordanda noterden bır ıhtar cekıp aynı yolla mahkeme acmayı dusunuyorum.Umarım ıyı dusunuyorumdur.
Iyı calısmalar
Sn.xyz,
daha önce inceledinizmi bilemiyorum ama forumda bu konuda birçok cevaplanmış soru var.Örneğin aşağıdaki linkteki konuyu incelediğinizde kafanızdaki soru işaretlerinin bir çoğu ortadan kalkacaktır diye düşünüyorum.
https://www.hukuki.net/forum/showthread.php?t=22975
saygılar
Bu arada en başından beri sormak istediğim bir konu:
Bu yazışmaları işyerinizden,mesai saatleri içinde,şirket bilgisayarını kullanarak mı yapıyorsunuz?