Özürsüz olarak 1 veya 2 gün göreve gelmemek
Çalıştığım kurumdan 4 gün süreli (pazartesi, salı, çarşamba,perşembe) olarak 12 saatlik bir uzaklıkta 2 vesaitle gidilebilen (Ankara-Çan/Çanakkkale) bir şehre görevlendirildim.
Görevimin başladığı 1. günü gecesi 22.30' da otobüse binerek ertesi sabah görev yerine vardım. Görevi tamamlayınca görevlendirmenin 3. günü (çarşamba) saat 10.00' da görev yerinden ayrıldım. O gün gece 24.00' de otobüse binerek ikamet ettiğim şehre geri dönüp, evimde dinlendim. Harcırah ile ilgili görev yolluğu bildirimini de bu saatlere göre hazırladım. Döndüğümden bir süre sonra müfettiş tarafından hakkımda sorgulama yapıldı. Sorgulama gerekçesi; Görevlendirmenin 1. günü gecesi 22.30'da otobüse bindiğim için o gün gündüz mesai saatleri içinde kuruma gelmemiş olmam, görevlendirmenin 3. günü gecesi 24.00' da otobüse binip 4. gün sabahı 07.00'de şehre geldiğim halde daireye gelmemiş olmam idi. Benim bildiğim kadarıyla görevlendirmenin ilk ve son günleri yolculuk için ayrılmış olduğudur. Görevlendirmelerde gece veya gündüz yolculuk yapmış olduğumun önemli olmadığını sanıyordum. Müfettişe göre mesai saatleri içersinde yolculuk yapmış olmam gerektiği, yok eğer gece gitmişsem gündüzleri görevlendirildiğim yerde veya çalıştığım kurumda olmam gerekmekte imiş. Halbuki 1. gün gece gitmiş olsam da o gün gündüz yolculuk için hazırlık (bilet alma, eşyalarımı, evraklarımı hazırlama gibi) yapmış, 4. gün gündüzü de yoldan geldiğim için evimde dinlenmek gibi bir insani ihtiyacı karşılamıştım. Memura tanınmış yol izin hakkının istenildiği şekilde kullanılabileceğini sanıyordum, halen de böyle biliyorum. Aksi yönde bir mevzuata rastlamış değilim. Kendisine bu durumla ilgili mevzuatı sorduğumda ise sadece "böyle olması gerektiğini" söylemiştir. Şu anda da "özürsüz olarak 1 veya 2 gün göreve gelmemek" suçundan savunmam istenilmektedir.
Hukuki net forumdan, konuya ilişkin olarak bilgi alabilmem mümkün müdür?
Re: Özürsüz olarak 1 veya 2 gün göreve gelmemek
Geçici görevlendirmelerde verilen gidiş ve geliş yol izinleri istenildiği gibi kullanılabilir. Bu izin sürelerinin mesai saatine rastlayan kısımlarında yolculuk yapılması gerektiği gibi bir uygulama söz konusu değildir. Bundan dolayı verilecek bir disiplin cezası Mahkemece iptal edilir.