Tebligat Adresi Bildirimi
Merhaba , bu forumda yardımcı olan ve katkısı olan herkese teşekkür ediyorum.
Benim sorunum bir kişi ile yapmış oldğum sözleşmede geçen tazminattan doğan icra davası ve bu icra davasının tebligat adresi ile.Kişiye sözleşmede geçen adrese göre icra dairesinden tebligat yapıldı ama kişinin o adreste olmadığı sebebi ile tebligat geri döndü.Halbuki sözleşmemizde aşağıdaki madde var.
"
11. TARAFLARIN TEBLİGAT ADRESLERİ
Taraflar, tebligata esas adreslerinin aşağıda gösterildiği şekilde olduğunu, adres değişikliklerinin diğer tarafa değişikliğin vukuundan 7 gün önce bildirilmesi gerektiğini kabul ederler. Bu süre içinde adres değişikliği bildirilmediği takdirde, işbu sözleşmedeki adresler geçerli tebligat adresi olarak kabul edilir.
"
5-6 aydır bu kişinin tebligat adresinin tespiti için uğraşı duruyoruz ve böyle giderse de bulunamayacak.Bu madde bağlayıcı değilmi acaba davalı kişi açısından.bana adres değişikliğini bildirmedi bu kişi.Ben tebligatı o adreste kim olursa olsun yapabilir ve bunu yasal işleme yani mal beyanı sürecine sokamaz mıyım ,?
ayrıca bu tebligat yapılır ve mal kişi beyanında buluınur ve üzerine de bir mal yoksa bu durumda benim icra davamın akıbeti ne olacaktır.Yani ben alacağımı hiç bir zamana alamayacakmıyım ve zaman aşımına uğraması imkanı var mıdır ? Bu kişinin ailesinin (anne , baba) evine haciz uygulama imkanı var mıdır ?
bu durumda gelişmeler ve izlemem gereken yol nedir yardımcı olursanız sevinirim.Herkese teşekkürler...
Re: Tebligat Adresi Bildirimi
Değerli avukatlarımız bu soruma lütfen bir yorum ve cevap yazar mısınız ? buraya mesajımı yazalı 3 ay oldu ama halen kişinin adresi tespit edilemedi.Bu durumda ne yapmam gerekiyor _?
Sayın Beyazcennet;
1) İcra takibinin dayanağı olan sözleşme noter gibi resmi merciler huzurunda düzenlenen bir sözleşme değilse, değindiğiniz maddeye dayanarak borçlunun eski adresine icra dosyasından tebligat yaptıramazsınız.
2) Borçluya usulüne uygun tebligat yapılır ve fakat borçlunun haczi kabil malvarlığı bulunamazsa, alacağınızı alamama ihtimali ortaya çıkabilir. Her alacağın zamanaşımına uğraması ihtimali vardır, alacağının zamanaşımına uğramamasını alacaklı sağlayacaktır.
3) Takibin usulüne uygun kesinleşmesinden sonra borçlunuzun anne ve babasının zilyetliğinde olduğunu düşündüğünüz mallarını haczettirebilirsiniz. Ancak borçlunun anne ve babası malların kendilerine ait olduğunu iddia edebilirler, o zaman da istihkak prosedürü işlemeye başlar.
4) İzlemeniz gereken en iyi yol bir meslekdaşımın yardımına müracaat etmenizdir.
Sayın Tunga,
Adres değişikliğinin karşı tarafa bildirilmesi konusunda 1978 tarihli bir yargıtay kararına göre (12.HD.11.5.1978 T.4282/4301) bu, "taahhütlü mektupla" da yapılabiliyor.
1978 tarihli yargıtay kararı bugün için de emsal teşkil eder mi ?
Saygılarımla.
Sayın mrtecetin;
Sözünü ettiğiniz kararı bulamadım. Ancak anlayabildiğim kadarıyla üyemizin sorusu "sözleşmede yazılı adres değişikliğinin karşı tarafa ne şekilde bildirileceği" ile ilgili değil...
Üyemiz, bence, sözleşmede yazılı adresini değiştiren ve fakat bunu karşı tarafa bildirmeyen kişinin eski adresine icra dairesinden gönderilen ödeme emrinin tebliğ edilememesi halinde, aynı adrese sözleşmeye dayanarak tebligat yapılıp yapılamayacağını soruyor.
Selamlar...
peki.. sayın üyemizin sorusundan bağımsız olarak;
"Taahhütlü mektup" yolu ile tebligatın mümkün olması ve 1978 yılana ait bir içtihatin bugüne emsal teşkil etmesi konusunda ne dersiniz ?
Saygılarımla.
Sayın mrtecetin;
Sözleşmede yazılı adres değişikliğinin karşı tarafa "taahhütlü mektup" ile bildirilmesi başka şeydir, "taahhütlü mektup yoluyla tebligat" başka şey... Sorunuzu daha net sorarsanız yardımcı olabiliriz.
1978 yılındaki içtihadın bu güne kadar değişmeden emsal olarak kalması da elbette mümkün...
Sayın Tunga,
Yazarken bir hata yapmışım özür dilerim.
Adres değişikliğinin "taahhütlü mektup" yolu ile karşı tarafa bildirilmesi konusudur benim sormak istediğim.
1978 yılına ait içtihat bu güne emsal oluyor anladığım kadarıyla.
Bir de şunu merak ediyorum "bütün yargıtay kararları her ne kadar eski tarihli olursa olsunlar bugün için de emsal teşkil ederler" demek mümkün mü acaba ?
Teşekkür ederim.
Sorunuz bir başka formda yanıtlanmıştır. Lütfen aynı konuyu farklı forumlara taşımayınız.
Yanıtlarınız için teşekkür ederim.
Saygılarımla.