Mülk sahibinin hastalanması ve kontrat yenilemeden kiracının kira bedelini kendi arttırması ve kiracının çıkarılması
Oncelikle boyle bir site icin hazırlayanlara ve bu siteyi arama sonucunda ust sıralara cıkaran herkese tesekkur ediyorum.Problemimi dile getirmek istiyorum umarım yardımcı olursunuz.
Dedem sahip oldugu dükkanı 2005 ylı mayıs ayında kiraya verdi.Kıracıyla o donem 1 sene kontrat yapıldı.2006 yılında dukkan sahibi felc gecirdi ve halen akli muhakemeleri yerinde değil. 2006 yılı haziran ayında anneannem kiracıyla anlasıp kontrat yenilemeden sozlu sekilde anlasma yapmıslar(o sırada askerde oldugumdan olayla yakından ilgili değildim) Bu sene tekrar mayıs ayında kira arttırımı icin anneannemle gorustuler.Aynı handa bulunan diger dukkanlar standart olarak aynı kirayı vermekte bu fiyat 1000ytl. Kıracı bunun boyle olmadıgını anneanneme belirtip 850 ytl lik bir para vermis.Olayı arastırdıgımda tüm dükkanların 1000 ytl oldugunu ogrendim.Kıracı aynı zamanda anneanneme sormadan pencereleri yenilemis ve bunun ucretinide her ay kendisinden kesiyor.Kira ucretide belitilen posta hesabına yatırılmıyor.Surekli gec odeniyor ve her ay gidip bizzat elinden alınıyor hesaba yatırmadıgı icin.Sormak istediklerim sunlardır;
Ortada bir kira kontratı yoktur.Eski kira kontratı mülk sahibinin yani su an felç olan dedemin uzerinedir.Boyle bir durumda ne yapılması gerekmektedir.Kıracı cıkarılmak istense yasal varis olan anneannem ve cocukları ne yapmalıdır?Bu hukuki yolda neler izlenmelidir.?
Tesekkur ediyorum.Saygılarımla...
Re: Mukl sahibinin hastalanması ve kontrat yenilemeden kiracının kira bedelini kendi arttırması ve kiracının cıkarılması
Özellikle dükkanlarda yapılacak tadilat kiracıya aittir. Tadilat masraflarını kiradan kesemez.
Eksik yatırılan ve geç yatırılan kiralar için icra takibi yaparak tahsil yoluna gidebilirsiniz. (dedeniz veya onun vekalet verdiği bir avukat yapacak) 30 gün arayla iki farklı borç için yapacağınız icra takibi kira dönemi sonunda tahliye sebebidir.
Kira artış oranlarını kafanıza göre belirleyemezsiniz. Bir önceki yılın kirasını ÜFE oranında arttırması (ÜFE yüzde 8-9 civarı) yeterlidir. Kiranın rayiçten düşük olduğunu düşünüyorsanız 3. yılın sonunda dedeniz veya vekili kira tespit davası açabilir.