-
Bu ücret normalmidir
sulh hukuk mahkemesine hakimin müdahalesi konulu dava açmıştım, bu dava için bir avukatın hukuki yardımına ihtiyaç duydum ve kendisi ile konuştuğumda benden 750 YTl vekalet ücreti talep etti.
Davanın konusu para değil bir yerde okuduğuma göre Sulh mahkemelrinde takip edilen davalarda vekalet ücreti asgari olarak 250 YTL. olarak yazıyordu.
Bu duruma göre danıştığım avukatın istediği ücret makul olabilir mi? normal değeri ne olmalıdır?
-
Re: Bu ücret normalmidir
İki tip asgari avukatlık ücreti vardır.
Birincisi her şehrin barosunun açıkladığı minimum tarife. Avukatlar bu minimum tarifenin altında ücretle sözleşme yapamaz. Yapsa bile minimum tarife üzerinden vergilendirilir. Bundan daha fazlasını talep edebilir. Bu miktardan az olmamak kaydıyla sözleşme serbestisi içinde ücret belirlenir.
İkincisi mahkeme sonuçlandığında kaybeden tarafın karşı tarafın avukatına ödeyeceği avukatlık ücretidir.
Mesela benim davalı olduğum boşanma davasında avukatımla birinci bahsettiğim rakam üzerinden 2500 YTL'ye anlaştık. Dava reddedildi, yani karşı taraf kaybetti, avukatıma ikinci tarifeden dolayı 400 YTL ödemeye mahkum oldu.
Hangi şehirde olduğunuzu bilmediğim için birinci ücrete tekabül eden rakam hakkında birşey söyleyemeyiz. Şehrin barosundan öğrenip asgari tarifeyle talep edilen rakamı kıyaslayabilirsiniz.
-
Re: Bu ücret normalmidir
ben eskişehirde oturuyorum.