Emlak vergisi ve ev hakkından feragat etmek
babamı geçen sene kaybettik..
veraset intikal işlemlerini halledip veraset intikal vergisini ödedik..
varisleri olarak 4 kardeş 1 anne görünüyor ! kardeşlerden biri 18 yaşından küçük..
bu sene emlak vergisini ödemek için belediyeye gittiğimizde babam öldüğü için üstüne kayıtlı malların görünmediği bunun için tapuyu ya hisseli hale çevirmemiz gerektiği ya da birimizin üstüne devretmemiz gerektiği bu sayede emlak vergisini ödeyebileceğimizi söylediler..
bizde bu durumda tapunun hisseli olması yerine annemin üstüne olmasını düşündük..
neler yapmamız gerekiyor ?
varisler olarak hakkımızdan feragat edip tapuların annemin üstüne olması için noterden yazı almamız ve tapuya gitmemiz yeterli midir?
ayrıca şöyle de bir durum var babannemin oturduğu evin 1/5 i babama hisseli yine emlak vergisinde bize düşen payı ödememiz için yukarıda bahsettiğim gibi hisseyi ya tüm varisleri olarak bölüşeceğiz ya da birimiz üstüne alacak bu durum için de aynı prosedurlerimi izlememiz lazım? evin diğer hissederlarıyla her hangi bir işlem yapmamız gerekecek mi?
bu konuda yardımcı olabilecek varsa çok sevinirim...
Re: Emlak vergisi ve ev hakkından feragat etmek
Veraset için yapılacak olanlar şunlardır:
1. veraset ilamı çıkarmak
2. veraset ve intikal vergisi beyannamesi vermek
3. veraset ve intikal vergisi beyannamesi vermek için emlak vergisi beyannamesi istenir.
4. emlakın mirasçılara geçebilmesi için de veraset ve intikal vergisinin ödenmiş olması gerekir.
5. veraset ve intikal vergisi peşin ödenebileceği gibi 3 yıl süreyle 6 taksitle de ödenebilir.
Dolayısıyla yapmanız gereken birinci işlem veraset ilamı çıkarmak, veraset ilamındaki bütün mirasçıların imzalayacağı bir emlak vergisi beyannamesi vermeniz gerekir. Zaten yapılan bir önceki yılın değerini bu sene için yüzde 3.9 arttırmak.
Emlak vergisini ödemek için tapuyu üzerinize geçirmenize gerek yok. Zaten iki günde olacak şey değil.
Mirastan feragat etmek için belli süreler vardır. Bu süreyi geçirdiyseniz feragat edemezsiniz. Ancak noterde "taksim sözleşmesi" düzenleyebilirsiniz.
Taksim sözleşmesinde en önemli püf noktası mirasçıların her birinin az ya da çok birşey alması.
Veraset ve intikal vergisi tamamen ödenmeden zaten tapu işlemi yapılamaz
Sayın kareem
veraset intikal vergisini ödedim bitti ..
emlak vergisini ödemek için belediyeye gittiğimizde babamın vefatından dolayı üstüne olan malların görünmediği bu malların görünmesi için tapuyu ya hisseli hale çevirmemizin gerektiği ya da varislerden birinin üstüne alması gerektiği söylendi..
aslına bakarsanız bana çok saçma geldi neticede bu mal bu belediye sınırları içerisinde mi EVET !! varisleri belli mi EVET !! emlak vergisi ödenmek isteniyor mu EVET !! illaa neden tapunun varisleri üzerine olması lazım ya da varislerin birinin üzerine anlayamadım...
Veraset ilamı ve tüm mirasçıların imzasıyla emlak vergisi beyannamesi verebilirsiniz. Falancanın mirasçıları diye size yeni bir numara verilir.
Zaten tapuya gittiğinizde de emlak vergisi eksiksiz ödenmiştir diye belge isteyecekler. Mayıs sonuna kadar ödeme hakkımız olduğu halde 1 mayısta intikal işlemimizi yapmadılar tapuda.
Alıntı:
Mehmet Doğan rumuzlu üyeden alıntı
Sayın kareem
veraset intikal vergisini ödedim bitti ..
emlak vergisini ödemek için belediyeye gittiğimizde babamın vefatından dolayı üstüne olan malların görünmediği bu malların görünmesi için tapuyu ya hisseli hale çevirmemizin gerektiği ya da varislerden birinin üstüne alması gerektiği söylendi..
aslına bakarsanız bana çok saçma geldi neticede bu mal bu belediye sınırları içerisinde mi EVET !! varisleri belli mi EVET !! emlak vergisi ödenmek isteniyor mu EVET !! illaa neden tapunun varisleri üzerine olması lazım ya da varislerin birinin üzerine anlayamadım...
bizim derdimiz tapuyu adımıza çevirmek değil zaten ama belediye bu şekilde emlak vergisi ödeyeemzsiniz diyince 2 ayağımız bir pabuca girdi :(
neticede gelir vergisini filan ödedik hiç bir sorun olmadı ama emlak da nedne böyle oldu anlayaamdım
Belediye yanlış yapıyor.
Veraset ilamı ve tüm mirasçıların imzasıyla emlak vergisi beyannamesi verebilirsiniz. Falancanın mirasçıları diye size yeni bir numara verilir.
Zaten tapuya gittiğinizde de emlak vergisi eksiksiz ödenmiştir diye belge isteyecekler. Mayıs sonuna kadar ödeme hakkımız olduğu halde 1 mayısta intikal işlemimizi yapmadılar tapuda.
Belediyede ısrarcı olun, şefle, amirleriyle görüşün.
Yapmazlarsa neden yapmadıklarına dair yazı alın.
Alıntı:
Mehmet Doğan rumuzlu üyeden alıntı
bizim derdimiz tapuyu adımıza çevirmek değil zaten ama belediye bu şekilde emlak vergisi ödeyeemzsiniz diyince 2 ayağımız bir pabuca girdi :(
neticede gelir vergisini filan ödedik hiç bir sorun olmadı ama emlak da nedne böyle oldu anlayaamdım
Sayın kareem ve ma_cera;
göstermiş olduğunuz ilgi için teşekkür ederim..
bugun belediyede sorunu çözdük..
teşekkürler...