2.el Ruhsatı Olmayan Motorsiklet almak
Herkese merhabalar;
Uzun zamandır 2.el motorsiklet almayı planlayıp istediğim marka model motorsikleti arayışa geçtim.Sadece şasesi ,motorunun bir kısım parçaları olan bir motor buldum . Satıcısı satmak için bir ilan vermemiş.Sadece yakın çevreden satıcının o motora sahip olduğunu duydum ve aradım. Satıcısı (ki satmasını ben istiyorum satıcı demek dogru olmayabilir) detayları konuşurken bir ücret söyledi, konuştuk. Motorun aksamı, bulunan parçaları hakkında.. ve ruhsatı sorunca : "ruhsatı yok" dedi.
2. el bir motorun tuhsatı olmaması ne anlama gelir? Arkadaşlarıma sordum ;motorun ruhsatı yoksa şase motor numarasından sahibinin bulunup ruhsat çıkarılabilceğini,çalıntı olabilceğini,sahibinin bulunamadığını söylediler. sorularım=
1.Ben o motoru almayı çok istiyorum yasal olarak yapabilceğim şeyler nelerdir?
2.Satıcı neden ruhsat çıkarmamıştır?
Eğer satıcıya "ruhsat çıkarın bende alayım" dediğim zaman o kişi ruhsatı çıkarmak için hangi tür illegal yollara başvurabilir?
Bunları anlamanın yolları nelerdir?
(mesela şase numarasını kazıp aynı marka bir motorun ruhsat şase nosunu kazıyabildiklerini duydum )
Böyle bir durumda motoru alırsam başıma gelecek olaylar nedir?
3.Ruhsatı olmayan motor nasıl yasal hale gelebilir?
(Bir arkadaşım motor sahibinin bulunamadıgını söyledi ki başka ihitmaller de olabilir)
4.Motoru alsam ruhsatı nasıl çıkarabilirim?
5.Ben tecrübesiz olduğumu satıcıya da hissettirmek istemiyorum. Şu an Satıcıyı arayıp sırayla hangi soruları sorup dediklerine karşılık ne cevaplar vermeliyim?
Sorunumu okuyan herkese çok teşekkür ediyorum.
Re: 2.el Ruhsatı Olmayan Motorsiklet almak
Sn.İntruderia,Birey nufus cüzdanı olmadan nasıl bir resmi işlem yaptıramıyor ise ,motorsiklet'inde ruhsat'ı yoksa o motor'un( kime ait oldugu,borcu varmı,çalıntımı,motor ve saşi numaraları dogrumu)nereden bileceksin?
kimliğimi kaybettiğim zaman yeni kimlik çıkarabiliyorum ama. Bu motora da çıkarılabilir diye düşünüyorum?
Elbette yeni ruhsat çıkarabilirsiniz. Ama trafikte kaydı olması gerekiyor.
Sizin almak istediğinmiz motosikletin ne plakası var, ne de ruhsatı. Bu kişi, motosikleti nerden almış. Onu sorun bakalım
Sn.İntruderia,1-Nufus cüzdanı nasıl çıkar biliyormusun,Muhtardan önse (zai ilmuhaberi )alırsın tabiiki orada kayıdın varsa 2-nufus cüzdanını alırkan seni bizzat görmeleri gerekli ve imzanızı alırlar.(Senin motorunun kaydının olup,olmadıgı belli olmadıgı gibi (menşeyi )de belli degil yani( ne yaşar ne yaşamaz)Şayet plakası üzerinde ise(internetten)veya baglı oldugu trafik tascil şubesinden kaydını çıkart sorunlu olup,olmadıgını size söylerler.
Merhaba ben yeni üye oldum ve bi sorum olcaktı
ben bi motor aldım ve aldığım adam motoru bi arkadaşınınborcuna karşılık almış ama ruhsatı vermemiş kayıta baktığımda motor alanyada kayıtlı ve çalıntı değil ne yapabilirim bu ruhsat konusunda herşey için teşekkürler