Yardim Nedenli Nafaka Talebi
Forumdaki bütün arkadaşlara iyi günler dilerim. Benim problemim anne ile ilgili anne ile yaklaşık olarak 6 senedir görüşmüyoruz bundan yaklaşık olarak 2 sene kadar önce babadan boşanmak için dava açmış ve dava sonuçlanmadanda hemen bana karşı yardım nedenli nafaka davası açmış ben yaklaşık olarak 5 senedir evliyim ve bu dava nedeni ile eşimle aramızda sürekli olarak tatsızlıklar çıkmaktadır. Mahkemede durumumu anlatmama rağmen hakim mahkeme masrafları + avukat masrafları ve davanın açıldığı tarihten itibaren 150 ytl olmak üzere yaklaşık olarak toplam 3.000 ytl. lik bir ödeme ve bundan sonra her ay 150 ytl nafaka ödenmesine karar verdi bense İstanbul iline yeni tayin olmuş bir devlet memuruyum ve esşim çalışmıyor ve birde çocuğum var eşim bu karar yüzünden beni bırakarak annesinin evine gitti bense borç batağı içerisindeyim daha önce yapmış olduğum borçların hepsini kapatmak için geçen ay 10.000 ytl kredi çektim zaten bu halde iken bu nafakayı ödeyebilecek durumum hiç yok eğer maaşıma haciz gelirse ne kiramı ödeyebileceğim nede kredi taksitimi ödeyebileceğim zaten aile huzurumda kalmadı ve kıtkanaat geçimimi sağlamaya çalışıyorum ne olur bir yol gösterin ilginiz için şimdiden teşekkür ederim yardım için biraz acele edebilirseniz çünkü temyiz tarihinin bitmesine az bir zaman kaldı. Saygılarıma!...
Re: Yardim Nedenlİ Nafaka Talebİ
Sayın İlgili ; Annenizin açmış olduğu boşanma davasında anneniz lehine her hangi bir nafakaya hükmedilmiş olup olmadığı,annenizin barınma,iaşe ve sair zorunlu ihtiyaçlarını karşılayabilecek her hangi bir geliri olup olmadığı,her hangi bir kurumdan maaş alıp almadığı,adına kayıtlı menkul ya da gayrimenkullerinin olup olmadığı çok önemli hususlardır.
Ayrıca sizinle aynı derecede nafaka yükümlüsü olabilecek kardeşlerinizin olup olmadığı varsa onların da yardım nafakası ödeme sorumluluklarına değinilmesi gerekmektedir.
Tüm bunların yanında her şeyden önemlisi mali durumunuza ilişkin bahsettiğiniz olumsuzlukların da temyiz dilekçesinde dile getirilmesi gerekmektedir.
KONU İLE İLGİLİ YASA MADDESİNİ BİLDİRİYORUM;
A. Nafaka yükümlüleri
MADDE 364.- Herkes, yardım etmediği takdirde yoksulluğa düşecek olan üstsoyu ve altsoyu ile kardeşlerine nafaka vermekle yükümlüdür.
Kardeşlerin nafaka yükümlülükleri, refah içinde bulunmalarına bağlıdır.
Eş ile ana ve babanın bakım borçlarına ilişkin hükümler saklıdır.
B. Dava hakkı
MADDE 365.- Nafaka davası, mirasçılıktaki sıra göz önünde tutularak açılır.
Dava, davacının geçinmesi için gerekli ve karşı tarafın mali gücüne uygun bir yardım isteminden ibarettir.
Nafakanın, yükümlülerin bir veya bir kaçından istenmesi hakkaniyete aykırıysa hakim, onların nafaka yükümlülüğünü azaltabilir veya kaldırabilir.
Dava, nafaka alacaklısına bakmakta olan resmi veya kamuya yararlı kurumlar tarafından da açılabilir.
Hakim, istem halinde, irat biçiminde ödenmesine karar verilen nafakanın gelecek yıllarda tarafların sosyal ve ekonomik durumlarına göre ne miktarda ödeneceğini karara bağlayabilir.
Yetkili mahkeme, taraflardan birinin yerleşim yeri mahkemesidir.