Kotratomun süresi tamamlanmadan kirada oturduğum ev satıldı
İki yıllık kira kotratomun olmasına rağmen ev sahibim evini sattı ve yeni ev sahibi kontratımdaki sürenin dolmamasına rağmen noter tastikli 6570 sayılı kira kanunun 7/d maddesi uyarınca muhattap kiracı hakkında yeni satınalma ve ihtiyaç nedeni ile tahliye davası açılacağına dair ihtarname elime ulaşmıştır davanın 6 ay içerisinde açılacağı ifade ediliyor bu konuda benim yasal bir hakkım varmıdır? yoksa ev satılmış olması sebebi ile kontratım iptalmı olur? ve ya eskı ev sahibine dava açabilirmiyim ? yardımlarınız ve görüşleriniz için şimdiden teşşekkür ederim.
Re: kotratomun süresi tamamlanmadan kirada oturduğum ev satıldı
Yeni ev sahibinin tahliye hakkı vardır, eski ev sahibine dava açmanıza dayanak teşkil edecek bir yasa maddesi yoktur.
6570 sayılı gayrimenkul kiraları hakkındaki kanunun 7. maddesini belki 40 kere buraya yazdığım için bir daha yazmayacağım. Forumda aratın.
Ev sahibi kendisinin, eşinin veya çocuklarının ihtiyacı için (anne, babası, kardeşi veya başka bir akrabasının değil) evin tahliyesini isteyebilir. Bu talepte bulunan ev sahibi kiracıyı tahliye ettikten sonra 3 yıl boyunca kiraya veremez.
Dolayısıyla yeni ev sahibi ihtiyaç konusunda samimiyse yapabileceğiniz hiçbirşey yok.
Sadece 6 ayın sonunda tahliye etmezsiniz, ev sahibi tahliye davası açar, karar çıkana kadar birkaç ay daha kazanırsınız. Karar aleyhinize olacaktır, karar çıkınca 15 gün içinde icra yoluyla sizi tahliye eder. Mahkeme masrafları ve icra masrafları size yüklenir.
Alıntı:
eda26 rumuzlu üyeden alıntı
İki yıllık kira kotratomun olmasına rağmen ev sahibim evini sattı ve yeni ev sahibi kontratımdaki sürenin dolmamasına rağmen noter tastikli 6570 sayılı kira kanunun 7/d maddesi uyarınca muhattap kiracı hakkında yeni satınalma ve ihtiyaç nedeni ile tahliye davası açılacağına dair ihtarname elime ulaşmıştır davanın 6 ay içerisinde açılacağı ifade ediliyor bu konuda benim yasal bir hakkım varmıdır? yoksa ev satılmış olması sebebi ile kontratım iptalmı olur? ve ya eskı ev sahibine dava açabilirmiyim ? yardımlarınız ve görüşleriniz için şimdiden teşşekkür ederim.
Daha önceki ev sahibimle yapmış olduğum kira kotratında bulunan 2 yıllık sözleşme evin satılmasıyla birlikte iptal mi oluyor?
Hayır, aslında kira sözleşmesi iptal olmuyor. Elinizdeki kira sözleşmesi yeni ev sahibini de bağlamaktadır, yani kira ilişkisi devam etmekte fakat, bu ilişkinin kiralayan tarafı değişmiştir.
Kendisinin yada ailesinin ihtiyacı olması, sadece evi yeni alan ev sahibi için değil, bütün ev sahipleri için haklı ve yasal bir tahliye isteme sebebidir.
Bundan başka, sayın ma_cera'ya katılıyorum.
Sayın Başak Şahin öncelikle ilgilenip cevap yazdığınız için çok teşşekkür ederim.
Ev sahibim çektiği ihtar doğrultusunda bir soru daha yöneltmek isterim:
Bu ihtar; 7/D maddesi uyarınca ihtiyaç nedeni ile açılacak bir dava, fakat ev sahibimin şu an oturmakda olduğu ve kendi üzerine olan bir evi zaten var o zaman bu dava tezini çürütmezmi? ya da hangi nedenler ihtiyaçdan sayılıyor? bana bu konuda bilgi alabileceğim bir makale önerebilirseniz çok sevinirim.
Bir başka sorunumda; çekilen ihtarname tarihine göremi 6 aylık sürem başlamış oluyor yok sa elime geçtiği tarihden itibaren mi 6 aylık yasal süreç başlamış olucak
şimdiden ilginize çok teşşekkür ederim.
Ev sahibinin başka bir evinin olması ihtiyaç nedeniyle tahliye davası açmasına engel değildir. Çünkü mülk sahibi gayrimenkullerinden hangisinde oturacağını seçme hakkına sahiptir. Mühim olan sizi tahliye ettikten sonra kendisinin veya çocuklarının orada oturacak olması. 3 yıl boyunca başkasına kiralayamaz. İhtiyaç nedeniyle tahliye ettikten sonra kendisi veya çocukları oturabilir veya bir üçüncü kişiye satabilir.
6 aylık süre evi satın aldığı tarihten itibaren başlar. Evi satın almasından sonra 1 ay içinde ihtar çeken ev sahibi 6. ayın sonunda tahliye davası açmaya hak kazanır.