Şifreli kredi kartlarının çalıntı kullanımında sorumluluk kimin?
Haziran ayı sonunda tüm kredi kartlarının şifreli kullanıma geçeceği söyleniyor.
Şifreli kart kullanımı ilk başladığınde bankalar kart sahiplerini kolluyorlar diye sevinmiştim, ancak kazın ayağının tam öyle olmadığını öğrendim; şifresiz kartların çalınması halinde kart sahibinin sorumluluğu 150 YTL iken şifrelilerin çalınıp kullanılmasında banka sorumluluğu üstlenmiyormuş. : (http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/gost...232&yazarid=18)
10.03.2007 tarihli Resmi Gazete'de Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında yeni bir yönetmelik yayınlandı. Bu yönetmelikte bu konuda bir değişiklik getiriliyor mu?
Ayrıca yönetmelikte ben kredi kartlarının şifreli kullanımına dair bir zorunluluk göremedim, bankalar sözleşmeleri önceden yapılmış eski kullanıcıyı buna mecbur edebilirler mi?
Avrupa ülkelerinde durum böyle mi? Kredi kartını çaldıran, ya da şifre bilgileri hacklenerek kullanılanlar harcamaları kendileri mi karşılıyorlar? Üstelik işin komik tarafı bu şifre uygulamaları internet veya telefon üzerinden yapılan harcamalarda kullanılabilir değil ve karşılıklı alışverişlerde kullanılabiliyor. Alışverişlerde kimlik sorma gibi çok basit bir formalite ile sahtecilik önlenebilecekken bu uygulamanın mecburi olması bana sorumluluğun kısa yoldan kullanıcıya yüklenme çabası gibi geliyor. AB'ye uyum sağlama sürecinde eski duruma göre tüketicinin daha çok aleyhine olacak böyle bir zorunlu uygulama yürürlüğe konabilir mi?
Yorumlar için şimdiden teşekkürler. :)