Re: Kiracının Tahliye Süresi
Alıntı:
Vegetius rumuzlu üyeden alıntı
1) Ev benim üzerime kanuni olarak geçtikten sonra sorun yaşamamak için ne yapmalıyım? Aklıma gelen avukat vasıtası ile boşaltma için bildirimde bulunmak.
2) Adı ne olursa olsun (bildirim, tebligat ya da ihtarname) bu bildirimden sonra kaç gün içinde kiracı evi terketmekle yükümlüdür.
3) Diyelim ki kiracı direndi ve çıkmadı ve ben ondan daha fazla kira ödeyerek kira da oturmaya devam ettim. Aradaki farkı dava konusu edebilir miyim?
4) Benim de Nisan 2007'de otomatik uzamış bir kira sözleşmem var. Kontrat gereği ev sahibini 1 ay önceden haberdar ederek evden çıkabilir miyim yoksa ikinci yılın dolmasını beklemem mi gerekiyor?
1-) 7. maddenin b ve d maddelerinde ne zaman tahliye davası açabileceğiniz yazılmış:
b) Gayrimenkulü kendisi veya eşi veya çocukları için mesken olarak kullanma
ihtiyacında kalırsa kira akdinin hitamında,
d) Gayrimenkulü Medeni Kanun hükümlerine göre iktisabeden kimse kendisi veya eşi veya çocukları için tamamen veya kısmen mesken olarak (..)kullanma ihtiyacında ise iktisap tarihinden itibaren bir ay zarfında kiracıyı keyfiyetten ihtarname ile haberdar etmek şartiyle altı ay sonra,
Tahliye davası açabilirler.
Dolayısıyla sizin evi bugün aldığınızı varsayarsak
d fıkrasına göre 21 hazirana kadar ihtar çekmek suretiyle 21 kasım 2007'ye kadar tahliyesini isteyebilirsiniz. Veya b fıkrasına göre mart 2008'de tahliyesini isteyebilirsiniz. O tarihte tahliye etmezse tahliye davası açarsınız, dava sonuçlanınca icra kanalıyla tahliye edersiniz.
2-) Kiracının belirtilen tarihlerde tahliye etmesi gerekir. Ama tahliye etmezse yapabileceğiniz tek şey tahliye davası açmak. Tahliye davası açtığınızda mahkeme masrafları kiracıya yüklenir. Ama siz avukata para ödersiniz. Mahkemeyi kazandığınızda avukatınız bir de karşı taraftan avukatlık ücreti kazanır.
3-) Hayır. Sizin kirada oturmanız veya ne kadar kira ödediğiniz kiracının ödediği kirayı etkilemez.
4-) Ev sahibinizle uzlaşmazsanız kira döneminde sonraki ayların kirasını, en azından yeniden kiraya verinceye kadar boşta kalan dönemin kirasını yasal olarak talep edebilir. Ev sahibinizle bu konuda uzlaşın.
Re: Kiracının Tahliye Süresi
Sayin kareem,
Cevaplama zahmetiniz ve verdiğiniz bilgiler icin teşekkür ederim.
İyi günler.