Re: taşınır mal paylaşımı
Satım işlemi geçerliyse ve bir muvazaa (aldatmaca) söz konusu değilse, mirastan pay veya tenkisini isteyemezler. Tenkis, saklı paylı mirasçıların, tasarrufun saklı paylarını aşan kısım oranında indirilmesidir. Ancak tenkis sadece ölüme bağlı tasarruflarda (vasiyetname gibi) ve sağlararası bağışlamalarda söz konusu olabilir. Dolayısıyla sizin durumunuz bağışlama olmadığından, satım ilişkisi olduğundan tenkise tabi değildir. Ancak yukarıda da dediğim gibi, bir muvazaa varsa, kardeşleriniz bu iddiayla mirastan hak talep edebilirler. Örneğin, aslında babanız taksiyi size bağışlamıştır, satım ilişkisi olarak göstermiş olabilirsiniz. Satım ilişkisi doğruysa, bir hak talebi söz konusu olmayacaktır.
her ne kadar sağlar arası hukuki işlemde tenkis durumu olmasada (ölüme bağlı tasarruflarda tenkis geçerlidir. 4721 sayılı Medeni Kanunun 505 ve 506. maddelerinde 04.05.2007 tarih ve 5650 sayılı Kanunla yapılan değişiklikle kardeşler için 1/8 olan tenkis kaldırılmıştır. yani artık kardeşlerin saklı payı artık yoktur.
Tenkis: Muris (miras bırakan kişi) tarafından mirasçıların saklı payları üzerinde ölüme bağlı tasarrufta bulunursa (vasiyet, miras sözleşmesi v.s) saklı paylı mirasçıların TENKİS davası açarak müris tarafından yapılan ölüme bağlı tasarrufların iptali için açılan bir dava türüdür.
Re: Taşınır mal paylaşımı
Sayın optimal,
Türk Medeni Kanunu 565. maddeyi okursanız, bazı sağlararası kazandırmaların da tenkise tabi olduğunu görebilirsiniz.
Re: Taşınır mal paylaşımı
verdiğiniz bilgiler ve yardımlarınız için çok teşekkür ederim