Taahhütname, ödemem gerekir mi?
Çalıştığım firma beni 2 seneliğinde yurtdışına görev yapmam için gönderdi. Giderken bir taahhütname imzaladım, ayrıca da ailemden biri bu taahütnameye kefil olarak imza attı. Taahhütnamede kısaca yurtdışından dönünce 4 sene beni yurtdışına gönderen firmada çalışacağıma dair bir beyan bulunmakta idi, buna uymamanın cezası da 150 bin ABD doları olarak belirtilmişti. Yurtdışından döndüm ve çalışmaya başladım, fakat bazı nedenlerden dolayı işten ayrılmak istiyorum, ama bu taahhütün ne kadar geçerliliği olduğunu kestiremiyorum. İşten ayrılırsam gerçekten 150 bin dolar öder miyim? Bu arada yurtdışına gittiğimde tam zamanlı olarak gittiğim firma için çalıştım ve maaşım, eğitim masraflarım bu şirket tarafından ödendi. Bu konuda bana yardımcı olabilir misiniz?
Teşekkür ederim,
Re: Taahhütname, ödemem gerekir mi?
Sayın dolayli,
Taahhütnamenin tam içeriği çok önemli.
Detay verebilirseniz daha fazla yardımcı olabiliriz.
Verdiğiniz genel bilgiler ışığında, genel görüşlerimi belirteyim.
Herşeyden önce işçi aleyhine tek taraflı olarak tesis edilmiş cezai şartlar yasal olarak geçersizdir.
Yargıtay'ın bu hususta çok net ve yerleşik kararları vardır.
Eğer cezai şart iki taraflı olarak eşit şartlarda, hatta işin önemine ve işçinin hakkaniyetle ödeme gücüne uygun olarak konulmamışsa geçersizdir.
tek taraflı ise tamamen geçersiz, iki taraflı ancak hakkaniyete aykırı ise, mahkemenin taktirine açıktır.
Eğitim masrafları hususu, ayrıca net olarak belirtilmiş, ve işveren tarafından kanıtlanabilir ise, yine hakkaniyet ölçüsünde ve belirtilip de çalışılmayan süreyle orantılı olarak geçerlidir.
Ancak 150.000 dolar çok uçuk bir rakam olarak görünmektedir.
Detay verebilmeniz halinde, daha kesin cevaplar verebileceğimizi bir kez daha belirtmek isterim.
Esenlikler,
Sayın Mansuroğlu,
öncelikle çok teşekkür ederim.
Taahhütnamede yurtdışına gönderilme amacı olarak "eğitim, mesleki geliştirme ve hizmet" deniliyor, yani yurtdışı tecrübesi olması açısından değişim programı ile gönderildim. Aslında eğitim masraflarını yurtdışındaki firma karşıladı bunlar yıllık ve her çalışana sağladıkları düzenli eğitimlerdi. Buradaki firmanın ödediği benim yol masraflarımdı, onun dışında her hangi bir ödeme yapmadılar.
Ayrıca fazla mesai saatlerimin bu sürenin düşülmesinde kullanılıp kullanılamayacağını merak ediyorum. Çünkü çalıştığım sürenin %50 si kadar fazla mesai yapmış bulunuyorum, bu yıllık 270 saatlik sürenin oldukça üzerinde.
Taahütnamede şirketin aleyhine herhangi bir madde yok, yani şirket beni işten çıkartırsa onunla ilgili herhangi bir madde söz konusu değil.
Saygılarımla,
Sayın dolayli,
Bu tazminatın tam olarak neye karşılık düzenlendiği hala net değil.
Taahhütname dediğiniz belgeden başka ayrıca bir iş aktiniz var mı?
İş aktinizde ne gibi düzenlemeler var?
Şirket size çalıştığınız sürede maaşınızı ödedi mi?
İşveren daha önce de belirttiğim gibi, kendi masrafları karşılığı olarak sizden eğitim ücreti talebinde bulunabilir.
Size net olarak söylemem gereken şey şudur.
Öyle kafadan düzenlenen her taahhütname geçerli olmaz. Ancak meblağ oldukça büyük ve bu konu ancak bir avukatın bizzat takip etmesi gereken bir konu. Detaylar çok önemli, bu nedenle size mutlaka bir avukatla bizzat görüşerek çözüm bulmanızı öneriyorum.
Esenlikler,
Sayın Mansuroğlu,
Cezai şart olarak geçiyor, "cezai şartı nakten ve defaten ödemeyi taahhüt ederim." diyor. İş akdim ilk işe girerken imzaladığım bir sözleşmeydi, sınırsız süreli bir iş akdi.
Şirket yurtdışında olduğum sürece bana maaş ödemedi fakat sigortamın devam etmesi açısından sigorta primlerini ödemeye devam etti.
Tavsiyenizi dinleyip en kısa zamanda bir avukat meslektaşınızdan yardım alacağım, yardımlarınız için teşekkürler.
Sayın dolayli,
Eğer zikrettiğiniz 150.000 $ vaktinden önce ayrılmanıza karşılık, tek taraflı olarak konulmuşsa, kesinlikle geçerli değildir.
Ayrıca eğitim ücreti ile ilgili bir maddeniz yoksa o nu da talep edemezler.
Yine de bir avukatla görüşmeyi ihmal etmeyin.
Esenlikler,