-
Yıllık izin
Sizlere iki adet sorum olacak cevaplarsanız sevinirim:
1.Emekliyim özel bir işyerinde çalışmaktayım bu işyeri viziteye çıkan işçilere raporlu oldukları halde ücretli izin yazmakta bu ne kadar yasal?
2.Beş yıl bu şirkette çalışmaktayım.Yıllık iznim kaç gün olmalıdır?
yardımlarınız için teşekkür ediyorum
-
Re: Yıllık izin
merhaba ilk sorunuzda belirtilen raporlu olan sürelerin yıllık izinden düşülmesi yasal olmayan ve mevzuaatta yeri olmayan bir durumdur.zaten iş yasası uyarınca işveren yıllık izin defteri tutmak zorunda olduğundan söz konusu rapor sürelerinin yıllık izinden düşülme işleminin işçilerce imzalanmaması gerekir. ayrıca raporlu olarak verilen günler yıllık izin olarak yazılsa bile 4857 sayılı iş yasasının 56. maddesi uyarınca yıllık izinler bölünemez ancak taraflar aralarında anlaşırsa bir bölümü 10 günden aşağı olmak üzere 3'e bölünebilir. yine aynı iş yasasının 56 maddesinin 3. fıkrasında sorunuzun cevabı mevcuttur. buna göre "İşveren tarafından yıl içinde verilmiş bulunan diğer ücretli ve ücretsiz izinler veya dinlenme ve hastalık izinleri yıllık izne mahsup edilemez. " denilmektedir.
diğer sorunuz ile ilgili olarak 4587 sayılı iş yasasının 53. maddesi uyarınca hizmet süresi 5 yıla kadar (5 yıl dahil) olan işçilerin 14 gün yıllık izin hakkı bulunmakta olup, bu sürelere ulusal bayram ve genel tatil günleri dahil değildir. yani yıllık iznizi kullanmaya başladığınızda bu sürelere isabet eden pazar günleri 29 Ekim,19 Mayıs 23 nisan, 30 ağustos ramazan ve kurban bayramı günleri yıllık izin sürelerinize dahil edilemez. kısaca hakkınız olan 14 günlük yıllık izin süresini İş günü olarak algılayabilirsiniz.
-
Şimdi efendim raporlu olduklarında yıllık izinden değil ücretlerinden kesiliyor ben bunu sormuştum?Ama diğer cevaplarınız ve bilgileriniz için teşeşkkür ederim:)
-
rapor süresinin 2 günü işverence karşılanmaktadır. 2 günü geçen rapor süreleri SSK tarafından geçici işgörmezlik ödeneği olarak ödenir.
-
Merhaba;
rapor sürelerinin 2 günden fazlası ssk tarafından ödenmekte olmasına rağmen 2 güne kadar olan raporlar için herhangi bir ödeme yapması gereken taraf bildirilmemiştir.
yani işveren sık sık rapor alımlarının önüne geçmek için isterse bu 2 günlük süreyi kesebilir.
saygılar