Yeni Satın Aldığım Evin Kiracısıyla Devraldığım Kira Sözleşmesini Nasıl Yenilerim
Merhaba,
5 Mayıs 2007 tarihinde, içerisinde kiracısı olan bir ev satın aldım. Kiracının 1 Eylül 2007 tarihine kadar yapılmış kira sözleşmesi var. Borçlar kanunu ve kira kanunundan anladığım kadarıyla sözleşmesini en az eski sözleşmenin bitim tarihine kadar, evin yeni sahibi olarak devam ettirmem gerekiyor(muş). Ancak bu noktada bir kaç sorum olacak cevaplayan olursa çok sevineceğim.
Sorularım.:
1- Yeni ev sahibi olarak eski kiracıya belirli bir mühlet dahilinde kira artışı isteğinde bulunma yetkim var mı yoksa 1 Eylül 2007 tarihine kadar eski sözleşmede belirtilen kira bedelini mi tahsil ederim?
2- Yeni ev sahibi olarak belirli bir mühlet içinde kiracının tahliyesini talep etme hakkım var mı?
3- Mevcut kiracıyla yola devam etmeye karar vermem halinde, 1 Eylül 2007 (eski sözleşmenin bitim tarihi) den önce yeni sözleşme ve yeni kira bedeli + yeni zam oranı talep etme hakkım var mı yoksa yeni sözleşme yapsam da benim evi satın almamdan önce yapılmış sözleşme şartlarıyla bağlı olur muyum? Kira hakkında kiracıyla anlaşamamam halinde yeni ev sahibi olarak kiracının eski ev sahibiyle yaptığı sözleşmeyle bağlı olmamam ve tahliye talebinde bulunma hakkım var mı?
4- 2008 yazında oğlumu evlendirip yeni aldığım evde oturtmak istiyorum. Mevcut kiracı ya da yeni bir kiracıyla boşaltma taahhütnamesi yapma gerekir mi yoksa kira kanununda belirtilen boşaltma talebi hallerine dayanarak yapacağım talep halinde kiracı evi sözleşme bitim tarihinden önce boşaltmak zorunda olur mu?
Çok bilinmeyenli matematik denklemleri gibi oldu ancak ilgilenip de cevap verebilecek herkese şimdiden çok teşekkür eder, iyi günler dilerim...
Re: Yeni Satın Aldığım Evin Kiracısıyla Devraldığım Kira Sözleşmesini Nasıl Yenilerim.
6570 sayılı gayrimenkul kiraları hakkındaki kanunu okuduysanız yeni sahip olarak eski kontratı devam ettirdiğinizi ve ancak kendinizin, eşinizin veya çocuklarınızın ihtiyacı için evi tahliye edebileceğinizi anlamış olmalısınız.
https://www.hukuki.net/kanun/6570.13.text.asp
1. Kiracı oturdukça eski kira,eski artış oranı, eski şartlar devam eder.
2. cevabı kanunda var:
Madde 7 - b) Gayrimenkulü kendisi veya eşi veya çocukları için mesken olarak kullanma htiyacında kalırsa kira akdinin hitamında,
d) Gayrimenkulü Medeni Kanun hükümlerine göre iktisabeden kimse kendisi veya
eşi veya çocukları için tamamen veya kısmen mesken olarak ve yine kendisi veya eşi veya çocukları için bir meslek veya sanatın bizzat icrası maksadiyle iş yeri olarak kullanma ihtiyacında ise iktisap tarihinden itibaren bir ay zarfında kiracıyı keyfiyetten ihtarname ile haberdar etmek şartiyle altı ay sonra, Tahliye davası açabilirler.
3. Kiracı kabul etmedikçe ve 7. maddedeki tahliye şartları oluşmadıkça eski kontrat ilelebet devam eder.
4. 2. sorunun cevabı olarak verilmiş kanun maddelerine bakarsanız 1 eylül 2007, 1 eylül 2008 veya satın aldıktan 1 ay sonra ihtar çekmişseniz, satın aldıktan 6 ay sonra ihtar çekebilirsiniz.
Bunların dışında kiracıdan mesela 1 şubat 2008 tarihli bir tahliye taahhüdü talep edersiniz, verirse o tarihte tahliye edersiniz, vermezse o tarihte tahliye taahhüdüne dayalı tahliye davası açarsınız. Davaya en az 2 ay sonrasına gün verilir, birden fazla celse sürebilir. Bu yüzden 2008 yazını garantilemek için önceden tahliye davası açabilecek durumda olmak gerekir.
Alıntı:
dwarfest rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba,
5 Mayıs 2007 tarihinde, içerisinde kiracısı olan bir ev satın aldım. Kiracının 1 Eylül 2007 tarihine kadar yapılmış kira sözleşmesi var. Borçlar kanunu ve kira kanunundan anladığım kadarıyla sözleşmesini en az eski sözleşmenin bitim tarihine kadar, evin yeni sahibi olarak devam ettirmem gerekiyor(muş). Ancak bu noktada bir kaç sorum olacak cevaplayan olursa çok sevineceğim.
Sorularım.:
1- Yeni ev sahibi olarak eski kiracıya belirli bir mühlet dahilinde kira artışı isteğinde bulunma yetkim var mı yoksa 1 Eylül 2007 tarihine kadar eski sözleşmede belirtilen kira bedelini mi tahsil ederim?
2- Yeni ev sahibi olarak belirli bir mühlet içinde kiracının tahliyesini talep etme hakkım var mı?
3- Mevcut kiracıyla yola devam etmeye karar vermem halinde, 1 Eylül 2007 (eski sözleşmenin bitim tarihi) den önce yeni sözleşme ve yeni kira bedeli + yeni zam oranı talep etme hakkım var mı yoksa yeni sözleşme yapsam da benim evi satın almamdan önce yapılmış sözleşme şartlarıyla bağlı olur muyum? Kira hakkında kiracıyla anlaşamamam halinde yeni ev sahibi olarak kiracının eski ev sahibiyle yaptığı sözleşmeyle bağlı olmamam ve tahliye talebinde bulunma hakkım var mı?
4- 2008 yazında oğlumu evlendirip yeni aldığım evde oturtmak istiyorum. Mevcut kiracı ya da yeni bir kiracıyla boşaltma taahhütnamesi yapma gerekir mi yoksa kira kanununda belirtilen boşaltma talebi hallerine dayanarak yapacağım talep halinde kiracı evi sözleşme bitim tarihinden önce boşaltmak zorunda olur mu?
Çok bilinmeyenli matematik denklemleri gibi oldu ancak ilgilenip de cevap verebilecek herkese şimdiden çok teşekkür eder, iyi günler dilerim...