Kıdem (evlilik) tazminatı
merhaba.günlerdir aradığım sorunun cevabını internette aramalarım sonucu bulamadım.ve size sormayı uygun gördüm.çevremde danışacağım kimsede yok.
çalıştığım şirkette ağustos 2005 dan beri halen çalışmaktayım. 8 temmuz 2006 tarihinde evlendim,fakat iş ve evliliği bir arada yürütemedim,çalışma saatlerim çok fazla ve bi o kadar da yorucu,emeğinin karşılığını da alamayınca insan,çalışmak zor ve bir o kadar imkansızlaşıyor.
benim size sorum eğer istifamı haziran 2007 de verirsem kıdem tazminatını almaya hak kazanıyormuyum? ihbar süresi 8 hafta olduğunu düşünürsek,hak kazanamıyormuyum?
kısacası,eğer ben 4 haziran 2007 de istifamı verirsem iş yerinide zor durumda bırakmamak adına yerime birini bulmaları için, yaklaşık 1 ay daha çalışsam tazminatımı alabiliyormuyum?
iş yerim problem çıkaracak eminim bu konuda,ama bilinçli yaklaşmak istiyorum.
tazminat param ile birlikte bu yıl kullanmadığım ücretli izin paramıda yasal olarak vermek zorundalarmı?
bilgilendirirseniz çok sevineceğim,
SAYGILARIMLA
Re: kıdem(evlilik)tazminatı
Merhaba;
4857 nolu iş kanununa göre kadın işçiler evlendikleri tarihten itibaren 1 yıl içinde evliliklerini neden gösterip işlerinden ayrıldıklarında,kıdem tazminatına hak kazanmış iseler kıdem tazminatlarını alarak ayrılabilirler.
Sizin evlenme tarihiniz 8 temmuz 2006,yani 7 temmuz 2007 tarihine kadar bu hakkınızı kullanabilirsiniz.Ancak işe başlama tarihiniz ağustos 2006.Yani ağustos 2007 den önce kıdem tazminatı hakkınız olmuyor.
Bu nedenle evlilik nedeniyle kendi isteğinizle ayrılmanız durumunda kıdem tazminatı hakkınız olmaz,ağustos 2007 itibariyle kazanmış olduğunuz izin hakkınızın ücreti ise ayrılmanız durumunda ödenmelidir.
saygılar
çok çok özür diliyorum tarihte bi yanlışlık war.ben ağustos 2006 yazmışım :mahcup: ama ağustos 2005 olacaktı çok üzgünüm afedersiniz,ama yazınızın başında yazdığınız gibi ise şayet bu tarihte 1 yılı geçmiş oluyorum dolayısıyla dilekçemi verip tazminat almaya hak kazanıyor olmalıyım.
tekrardan özür dilerim .... kafam çok karışık bu durumdan dolayı....
yani benim asıl sormak istediğim sitede bi topicte bu sorumun cevabını okudum(geçmiş bir kaç yıl öncesi topicinde) ama emin olmak için sormak istiyorum.
ihbar süresini iş yerim benden isterse bu yasalmıdır yani çalışmak zorundamıyım? umarım bu işler başıma problem çıkarmaz :(
zaten mesai olarak çok yoğun çalışıyorum,emeğimin karşılığını alamıyorum birde üstüne üstlük evlilik ve işi bi arada yürütemediğimden dolayı problemler çıkmaz umarım iş verence :(
Merhaba;
evliliğiniz nedeniyle sözleşme feshi durumunda kanunen bir ihbar süresine gerek yoktur.Ancak işverenin zor durumda kalmaması için makul bir süre tanımanızda fayda var elbette.
Tavsiyem bu hakkınızı kullanabileceğiniz tarihten daha öncesine gelen bir tarihte ilişkinizi kesmeniz.4 haziran+1ay dediğinizde 4 temmuz yapar.Haziranı beklemeden bildiriminizi yapın,bu bildirimi aldığına dair işvereninizden onaylı imzalı bir belge isteyin bence.
saygılar
haklısınız ama benim haziran ayını beklememdeki amaç benim 1 yıldır zam almadan çalışıyor olmam ve nisan ayında yapılacak olan zammın haziran ayına sarkması,benim yapacakları 20-30 YTL lil zamda gözüm yok kesinlikle ama diyorum ya ne olursa olsun yaklaşık 3 yıldır emeğimin karşılığını alamadığım gibi birde komik olan zam rakamını gördüğümde benimde vurgunum istifam olacak.kurumsal olmayan bir firmada çalışıyorum burada herşey söze bakıyor o yüzden korkuyorum hiç bir hakkım yok burada,evlendim bir tebrik bir kart bir çiçek bile yollamadılar.kırgın ve bi o kadarda üzgünüm :(
dediğiniz gibi şirketten imzalı ve kaşeli bir örneğini isteyeceğim istifamın,ama eğer bu benim yasal hakkım ise evlilik tarihine gelmeden 1 ay öncesi verirsem tazminat alamama gibi bir durumum olamayacak açıklamanıza göre.teşekkürler tekrardan....
Re: Kıdem (evlilik) tazminatı
mrb hanfendi yazdıklarınızı şöyle bir okudumda, istifa ibaresini kullanmaktasınız. işyerinize vereceğiniz dilekçede bu ibareyi asla kullanmayın, yazmanız gereken evlilik nedeniyle hizmet akdimi eski 1475 sayılı iş yasasının halen yürürlükte olan 14. maddesi uyarınca feshediyorum demeniz yeterli olup, kıdem tazminatı ve kullanmadığınız yıllık izinleriniz varsa bunlara ilişkin taleplerinizi yazmanız yeterlidir
Re: Kıdem (evlilik) tazminatı
teşekkür ediyorum hatırlatmanız için,benim bu konular hakkında hiç bilgim yok :( atlamamam gereken önemli bir detayı hatırlattınız,dikkat edeceğim,teşekkürler