İş kazalarında SSK nın rücu hakkı
iyi günler
işyerimde ssklı olarak çalışan kuryelerimizden biri 04/05/2007 akşamı saat 21:00 sıralarında işyerine dönerken motorla trafik kazası yaptı. Kazada karşı taraf 8 de 8 kusurlu bulundu.Kurye hastanede tedaviye alındı ve ben durumu iki gün içinde ssk'ya iş kazası olarak bildirdim. Personelimizin ssk sı, ehliyeti ,kaskı, motor kıyafeti ve eldiveni mevcuttu.Sormak istediğim konular
- Ssk ödeyeceği tedavi giderlerini işveren olarak bana mı yoksa kazada 8 de 8 kusuru bulunan karşı tarafamı rücu eder ( karşı tarafın trafik sigortası var)
-İşveren tarafından alınması gerekli güvenlik önlemlerinde benim bir kusurum sözkonusu olurmu
-personelim ve ben çarpan kişi ile ilgili dava açabilirmiyiz
Cevaplarınız için teşekkür ederim.
Re: iş kazalarında ssk nın rücu hakkı
Kazanın oluşunda sorumlular hakkında , yaralananın şikayeti olmasa da bir kamu ceza davası muhtemelen açılır.
SSK da bir rücu davası açar. Sorumlu olduğunu düşündüklerinden davacı olur. Ceza davasında mahkeme olayı araştırır, gerek görürse bir bilirkişi tesbiti de yaptırabilir. Ancak iş kazası bir trafik kazası olduğundan, trafik tesbit tutanağı ve burada verilen kusur oranı Mahkemenin önünde önemli bir delildir. Bu rücu davası için de geçerlidir.
Bu nedenle 8/8 gibi karşı taraf kusurunda işveren olarak sizden gerek ceza ve gerekse rücu davasında davacı olmaları, olurlarsa da davayı kazanmaları zor görünmektedir.
Selamlar,
Re: iş kazalarında ssk nın rücu hakkı
Alıntı:
volare rumuzlu üyeden alıntı
iyi günler
işyerimde ssklı olarak çalışan kuryelerimizden biri 04/05/2007 akşamı saat 21:00 sıralarında işyerine dönerken motorla trafik kazası yaptı. Kazada karşı taraf 8 de 8 kusurlu bulundu.Kurye hastanede tedaviye alındı ve ben durumu iki gün içinde ssk'ya iş kazası olarak bildirdim. Personelimizin ssk sı, ehliyeti ,kaskı, motor kıyafeti ve eldiveni mevcuttu.Sormak istediğim konular
- Ssk ödeyeceği tedavi giderlerini işveren olarak bana mı yoksa kazada 8 de 8 kusuru bulunan karşı tarafamı rücu eder ( karşı tarafın trafik sigortası var)
-İşveren tarafından alınması gerekli güvenlik önlemlerinde benim bir kusurum sözkonusu olurmu
-personelim ve ben çarpan kişi ile ilgili dava açabilirmiyiz
Cevaplarınız için teşekkür ederim.
Kaza Tespit Tutanağı; Aksi ispat ediliyinceye kadar geçerli resmi belgelerdendir.
Dolaysıyla bu aşamada bu tutanağa göre çarpan araç sürücüsü ,araç maliki ve onlarla birlikte Zorunlu Trafik ve şayet varsa İhtiyari mali mesuliyet sigorta şikret ya da şirketleri müşterek ve müteselsil sorumludurlar.
İşveren olarak almanız gereken tüm iş güvenlik önlemlerini almışsanız ve gerçekleşen sonuç ile aranızda hiç bir nedensellik bağlantısı yoksa sorumluluğunuz yönüne gidilmesi hakkaniyete aykırı olur kanaatindeyim..
Örnek olayda anlatımlarınız itibariyle sorumluluğunuza neden olacak her hangi bir neden göremiyorum..
Personeliniz;uğradığı ve tazmin edemediği zararlardan ötürü tüm sorumlulara karşı maddi ve manevi tazminat davası açabilir..
Siz personelinizin uğradığı zararlardan dolayı dava açamazsınız.
Dava açabileceğiniz hususlar ancak şunlar olabilir;
Kazada hasara uğradığı büyük bir ihtimal dahilinde olan motorsikletiniz nedeniyle uğranılan maddi zararlar ,ticari işleyişinizin sekteye uğraması nedeniyle uğranılan zararlar-yoksun kalınan karları talep edebileceğiniz kanaatindeyim...
Personelinize ve taraflara buradan geçmiş olsun diyorum..