-
Ayrılık süresi
merhaba
Bundan yaklaşık 2 yıl evvel evlendim bile diyemeyeceğim bir beraberlikten 3 ay sonra eşim benden sürekli ayrılmak istemesi sebebiyle baba evine döndü şuanda halen ayrıyız,anlaşmalı boşanırız dediler fakat daha sonra vazgeçtiler,avukatımızın tavsiyesiyle ne istediklerini sorduk, mahkemede hesaplaşırız demişler 2007 nin başında eve dön çağrısı yaptık birsürü çarpıtma bahaneyle eve dönemeyeceklerini gerekçe göstermişler bende anladımki bu insanların gayesi bizi süründürmek ağır nafaka tazminat talebinde bulunmak;bu sebeple bu insanlara dava açmamaya karar verdim ve avukatımdan öğrendiğime göre 5 yıl biraraya gelmezsek 5 yıl sonunda hakim bizi otomatikmen boşuyormuş, bu konumda sorum şu bu 5 yıl neye göre hesaplanır nasıl kanıtlanır bu insanlara tazminat davası açabilirmiyim sizce budurumda en uygunu ne olur
teşekkür ederim
-
Re: ayrılık süresi
Sayın magdur77:
Benim de başımdan çok benzer olaylar geçti.
Bilgileriniz yanlış. Eğer açılmış bir boşanma davası yoksa ne kadar ayrı kalırsanız kalınsın otomatikman boşanamazsınız.
Ancak bir tarafın açtığı boşanma davası reddedilirse davanın gerekçeli kararının kesinleşmesinden sonra (yani yargıtaydan temyiz sonucu da geldikten sonra)
3 yıl bekleyip kusurlu taraf da dava açabilir. Kesinleşmiş boşanma davası red sonucundan sonra 3 yıl bir araya gelmeyen çiftleri mahkeme boşar.
Davayı sizin veya karşı tarafın açması nafaka veya tazminatı etkilemez.
Karşı tarafın kusurlu olduğunu ispatlarsanız mahkeme sonuçlandıktan sonra nafaka ve tazminat ödemek zorunda kalmazsınız. Ayrıca siz de boşanma davasıyla birlikte maddi manevi tazminat isteyebilirsiniz. Herşey kusuru ispatlamanıza bağlı. Boşanma davasıyla birlikte isteyeceğiniz tazminat için harç ödemezsiniz. Başlı başına açacağınız tazminat davasında istediğiniz tazminatın belli yüzdesini harç olarak yatırırsınız.
Fakat mahkeme süresince karşı taraf talep ederse çalışmayan eşe mahkeme sonuçlanıncaya kadar aylık tedbir nafakası ödersiniz.
Neticede eğer karşı tarafın kusurlu olduğunu sizin kusurunuzun olmadığını düşünüyorsanız boşanma davasını siz açın.
Eğer kusurlu taraf dava açarsa, kusursuz taraf boşanmak istiyorum dese de mahkeme kararı reddediyor. Benim durumumda böyle oldu. 15 gün içinde karşılık dava açmadığım için hakim davayı reddetti.