Borç takıp giden kiracının takibi
Merhabalar!
Kira borcu, elektrik - su borcu gibi pek çok borcu olan bir kiracı; sessiz sedasız evden taşınıp giderse; bu kiracıyı ev sahibi nasıl buldurabilir? ev sahibi mahkemeye verirse bu kiracıyı; kiracıyı bulma ve ödenmeyen borçları geri alma görevi kime ait? sanırım mahkemeler böyle konularda ev sahibinin takip yapmasını istiyorlar.Bu ne derece doğru? cevaplarsanız çok sevinirim.SAYGILARIMLA...
Re: Borç takıp giden kiracının takibi...
Ödenmeyen kira alacakları için icra takibi veya dava açmak kiraya verenin yapacağı işlemlerdir.Burada bir özel hukuk ilişkisi mevcutur.Kamu erki burada taraf değidir.
Sayın kalidory,
Yanıt beklerken, şu forum konularını incelemenizde fayda var.
Saygılarımla.
Öncelikle yanıtlar için çok teşekkür ederim.Yalnız ev sahibi hafiye gibi nasıl takip sürsün? kiracı belki memleketine gitti nereden bilsin ev sahibi?? sonuçta ev sahibinin yapabileceği takip sınırlı.Ülkedeki bütün muhtarları kapı kapı dolaşıp kiracıyı bulamaz ya?? Bence mahkemeler kiracıyı takip ettirmeli ne de olsa hukuki yetkiye sahip olanlar onlar...Tabi Türkiye için Ütopik bir şey bu ama mağduriyetler böyle engellenir.Gelelim böyle bir olayda ev sahibi olarak başıma gelene: mahkemeye vermemize rağmen kiracı bulunmadı, elektrik-su borcu fatura bizim ismimize olmamasına rağmen, bizden yani evsahibinden istendi.İtirazlar cevap vermedi git bul denildi kiracıyı...Şimdi ev sahibi cinnet geçirse sorumlusu kim???Niye kiracıyı bağlayıcı hükümler yok??Niye bu kadar rahatlar??
Acaba aynı soruları kendinize de soruyor musunuz? Mesela,
-Ben evimi kiraya verirken neden bu kadar rahat davrandım?
-Acaba neden bir avukattan pprofesyonel yardım alıp, düzgün bir kira sözleşmesi yapmadım? Neden bu borçları karşılayacak ölçüde depozito almadım?
-Mahkemelerin "ben alacaklıyım" diyen herkes ile tek tek uğraşamayacağı hakkında neden oturup düşünmüyorum?
-Neden bu sorunu çözmesi için bir avukata başvurmuyorum da adalet sistemine veryansın ediyorum?
Alıntı:
kalidory rumuzlu üyeden alıntı
Merhabalar!
Kira borcu, elektrik - su borcu gibi pek çok borcu olan bir kiracı; sessiz sedasız evden taşınıp giderse; bu kiracıyı ev sahibi nasıl buldurabilir? ev sahibi mahkemeye verirse bu kiracıyı; kiracıyı bulma ve ödenmeyen borçları geri alma görevi kime ait? sanırım mahkemeler böyle konularda ev sahibinin takip yapmasını istiyorlar.Bu ne derece doğru? cevaplarsanız çok sevinirim.SAYGILARIMLA...
Forumda bu konuda çok sayıda yazı mevcut. Yargıtay'ın yerleşik kararları uyarınca özetle "abone kim ise borçlu odur".
Eğer abonelikler kaçan kiracınız üzerinde ise eskiye ait borçlar ödenmeden kendi üzerinize ya da yeni kiracınız üzerine abonelik açtırabilirsiniz. Kendi üzerinizdeyse ve kiracınız kaçtıysa yargı yoluna başvurmanız gerekecektir ki, bu da oldukça uzun ve zahmetli bir süreç demektir.
Aklınızda olsun; evinizi kiraya verdiğinizde tüm abonelikleri kiracınız üzerine yaptırın. Bu zaten yasal bir zorunluluktur ve aksi durum usülsüz elektrik, su vb. kullanımına girer. Saygılar.
Devrim Sinan KARAVELİOĞLU
Alıntı:
karavelioglu rumuzlu üyeden alıntı
Forumda bu konuda çok sayıda yazı mevcut. Yargıtay'ın yerleşik kararları uyarınca özetle "abone kim ise borçlu odur".
Eğer abonelikler kaçan kiracınız üzerinde ise eskiye ait borçlar ödenmeden kendi üzerinize ya da yeni kiracınız üzerine abonelik açtırabilirsiniz. Kendi üzerinizdeyse ve kiracınız kaçtıysa yargı yoluna başvurmanız gerekecektir ki, bu da oldukça uzun ve zahmetli bir süreç demektir.
Aklınızda olsun; evinizi kiraya verdiğinizde tüm abonelikleri kiracınız üzerine yaptırın. Bu zaten yasal bir zorunluluktur ve aksi durum usülsüz elektrik, su vb. kullanımına girer. Saygılar.
Devrim Sinan KARAVELİOĞLU
Yanıtınız için çok teşekkür ederim Sayın KARAVELİOĞLU...Saygılarımla...