Belirsiz süreli iş sözleşmesi
Yardımcı olursanız sevinirim. Şu an çalışmakta olduğum iş yeri sahibi beni buraya tamamen bağlamak için bana sözleşme imzalatmak istiyor ama içindeki iki madde beni sıkıntıya sokacak şekilde bunlar ;
- işçi bu sözleşme süresi içinde nedensiz ayrılmak istemesi sonucunda iki maaş tazminat ve yerine yeni işçi gelinceye kadar 15 gün çalışmak mecburiyetindedir
- işverenin istemesi halinde hafta sonu tatili resmi ve ulusal tatilller bayram ve genel tatil günlerinde çalışmayı kabul eder .
gerçek iş kanununda böyle şartlar var mıdır?
Re: Belirsiz süreli iş sözleşmesi
Sayın encatlaak,
Zaten sebepsiz ayrılmaya kalkarsanız ihbar süresi kadar çalışmak veya ihbar tazminatı ödemek zorundasınız. İki maaş tazminatın bir geçerliliği yok.
Fazla mesai çalışmasının şartları bütün piyasada böyledir. Kabul edip etmemek size kalmış
Saygılar,
peki sayın KORUGAN benim su anda skk pirimlerim 8,05,07 tarih itibari ile yatmaya basladı ben bu sözleşmeyi imzalamasamda sigortam olduğu için bu sartları kabul etmis sayılırmıyım ?
sayın KORUGAN cevaplarınız için tesekkurler
Hayır sayılmazsınız
Saygılar
Merhaba;
sn.encatlaak
işe yeni başlamışsınız.İşe başlarken yazılı bir iş sözleşmesi yapılması normal olandır zaten.Bu iş sözleşmesinde bir tarafın haklarının korunması için konulan bazı şartlar diğer taraf için bazen sıkıntı yaratabilecek durumlar ortaya çıkarabilir.
4857 sayılı iş kanununun 17 maddesinde görebileceğiniz gibi 6aya kadar olan çalışma süresi için 2 hafta,6ay-1,5 yıl arası için 4 hafta,1,5yıl-3 yıl arası için 6 hafta,3yıldan uzun süreler için 8 hafta ihbar süresi vardır.
Size imzalatılan sözleşmede 15gün yazmasına rağmen örneğin 4 yıl sonra siz işinizden ayrılmak istediğinizde kanunen zaten 8hafta önceden bunu işvereninize bildirmek durumundasınız.Bu süreyi işverene tanımadığınız durumda da ihbar süresine karşılık gelen ücretiniz kadar ihbar tazminatını ödemeniz gerekir.
Bu sözleşmeyi imzalamadan çalışmaya devam etmeniz durumunda iş kanununda belirtilen şartlarla bir sözleşme kurulmuş olur zaten.
Ödenecek ceza maddesi ile ilgili olarak ta; genel olarak tek taraflı (özellikle de işçi aleyhine )cezai şart içeren sözleşme maddeleri mahkeme durumunda geçersiz kabul edilmektedir.
Ancak işverenin,sözleşme imzalamak istemeyen biriyle çalışmak istememe hakkı olduğunu da unutmayınız.
saygılar