Re: Yıllık İzin Hesaplama
İş Kanunu 56.maddesi hükmü açıktır."Yıllık ücretli izin günlerinin hesabında izin süresine rastlayan ulusal bayram, hafta tatili ve genel tatil günleri izin süresinden sayılmaz." der.Muhasebecinizin pazar günlerini katarak hesap yapması yanlış.Ama cumartesi iş günü olduğu için yıllık izin hesabında dikkate alınması gerekir.
hafta tatilleri yıllık ücretli izinden sayılmaz.ancak cumartesiler iş günü olarak kabul edilebilir. eger izne dediğiniz tarihte çıkarsanız işe başlama tarihiniz 27 haziran olur.
esenlikler
Her ikinize de teşekkürler.
merhaba benim sorum. 7 temmuz tarihinde izne çıkmak isteyen bir kişi iznin 10 günün kullanmak istiyor diğer 4 gününü de başka tarihlerde kullanabilir mi?hak ettiği toplam yıllı izin günü 14 gün.
Kanunen bir sakıncası yok.
Alıntı:
serife8520 rumuzlu üyeden alıntı
hafta tatilleri yıllık ücretli izinden sayılmaz.ancak cumartesiler iş günü olarak kabul edilebilir. eger izne dediğiniz tarihte çıkarsanız işe başlama tarihiniz 27 haziran olur.
esenlikler
Merhabalar,
Soruya bu sekilde nasil cevap verebildiniz cok merak ettim?
Kac gun izin kullanacagini bile belirtmemis soruya soran arkadasimiz... :)
SSK odemesinin 30 gun uzerinden yapilmasinin yillik izinler acisindan bir etkisi yoktur. SSK zaten 30 gun uzerinden odenmektedir. 31 ceken ay icin de Subat ayi icin de SSK odemeleri 30 gun uzerinden yapilir. ( Sozlesmeyle ilgili bir fark yoksa tabi, kismi sureli is sozlesmesi gibi...)
Merhaba,
Ben toplu iş sözleşmesine bağlı bir iş yerinde işçi statüsünde çalışmaktayım. Normal şartlarda işyerinde 6 gün çalışılmakta idi ve senelik izinler hesaplanır iken haftada bir gün senelik izin gününe eklenmete idi. fakat bazı birimlerin çalışma sistemleri değiştirilerek 45 saatlik çalışma süresi 5 güne sığdırıldı ve haftada 2 gün hafta tatili kullandırılmaya başlandı bazı birimlerde ise günde 7,5 saatten 6 gün çalışılmaya devam ediliyor. senelik izin günleri hesaplanırken haftada 2 gün izin kullanan birimlere senelik ücretli izin kullandırılırken bir hafta 5 günden hesaplanıyor ve çalışanlar arasında bir çelişki doğuyor. Benim sorum şuki; kanunun verdiği hak haftada 1 gün ve bizim toplu iş sözleşmemizdede bize tanınan hak haftada 1 gün hafta tatili olmasına rağmen pesoneller arasında bu çifte standart uygulanabilir mi? ve kanunen buna itiraz etme hakkına sahipmiyiz? örneğin hafta tatil ve genel tatil günlerini belirleyen 2429 sayılı kanuna istinaden Çalışma Bakanlığına şikayet sözkonusu olabilir mi?
Teşekkürler..
Alıntı:
Yasminen rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba,
Ben toplu iş sözleşmesine bağlı bir iş yerinde işçi statüsünde çalışmaktayım. Normal şartlarda işyerinde 6 gün çalışılmakta idi ve senelik izinler hesaplanır iken haftada bir gün senelik izin gününe eklenmete idi. fakat bazı birimlerin çalışma sistemleri değiştirilerek 45 saatlik çalışma süresi 5 güne sığdırıldı ve haftada 2 gün hafta tatili kullandırılmaya başlandı bazı birimlerde ise günde 7,5 saatten 6 gün çalışılmaya devam ediliyor. senelik izin günleri hesaplanırken haftada 2 gün izin kullanan birimlere senelik ücretli izin kullandırılırken bir hafta 5 günden hesaplanıyor ve çalışanlar arasında bir çelişki doğuyor. Benim sorum şuki; kanunun verdiği hak haftada 1 gün ve bizim toplu iş sözleşmemizdede bize tanınan hak haftada 1 gün hafta tatili olmasına rağmen pesoneller arasında bu çifte standart uygulanabilir mi? ve kanunen buna itiraz etme hakkına sahipmiyiz? örneğin hafta tatil ve genel tatil günlerini belirleyen 2429 sayılı kanuna istinaden Çalışma Bakanlığına şikayet sözkonusu olabilir mi?
Teşekkürler..
Onlar sizinle aynı sözleşmeyi imzaladıysa aranızdaki farktan dolayı şikayet edebilirsiniz. Normal uygulama senelik izin hesabında her hafta için 1 tatil günü sayılmasıdır. Yani 5 gün çalışanlar da 1 haftalık izin kullandığında 6 gün izin kullanmış olmalı.
Evet tüm personeller tek sözleşme ile korunmakta. Sözleşmede eşitlik ilkesi unsuruda mevcut. Cevabınız için teşekkür ederim..