İzmir Mitingi ve pet şişeler
İzmirde düzenlenen Cumhuriyet ve Laiklik mitingi sonrasında sizleri bilmem ama benim aklımda uzun süre yer teşkil edecek bir görüntü vardı.
Milyonlarca insanın arkasında bıraktığı pet şişeler.Yerlerde,çimenliklerde ,kordon boyunca ..boy boy ..pet şişelerden neredeyse geçit yoktu,ayağımı basacak yer aradığımı hatırlıyorum .Biz çöpümüzde beraberimizde taşıyacak kadar olmamışız henüz.Benim pet şişe boşum hep çantamdadır .Çöpümüde eve kadar getiririm gerekirse.Herkes kendi çöpünü taşısaydı,o görüntüden uzak olacaktık,nasıl bulduysak öyle bırakacaktık.Ben kıyamam güzel İzmirimin sokaklarına çöp atmaya.Çöpçü kardeşlerimizin sesini şimdiden duyar gibiyim kulaklarımda...Cumhuriyet ve laiklik derken koca bir çöp yığını oluşturduk arkamızda.Arkamıza dönüp bakmadık bile.
Re: İzmir Mitingi ve pet şişeler
Gerçekten de çevre temizliği konusunda çok duyarlı olduğumuz söylenemez. İzmir'dekine benzer bir görüntü Ankara Tandoğan mitinginde de oluşmuştu. Kişisel temizlik ve bakım konusunda yeterince duyarlı hale geldiğimizde umarım çevre bilincimiz de yerleşmiş olur.
Bede yemyeşil çimenlerin üzerindeki ay çekirdeği kabuklarını görünce kızmıştım insanlara o kabuklu çekirdeği yemeseler nolur yiyenlere tafsiyem
dönüp arkalarına bir baksınlar o görüntü hoslarına gidermi.
Selin hanım sizede teşekkür edrim bu bu konuya dikkat çektiğiniz için.
Çevreye karşı maalesef toplum olarak duyarlı değiliz.Sanırım bu husus eğitimimiz ile ilgili olup ,toplum olarak yeterli eğitim düzeyine ulaştığımızda düzeleceğine inanıyorum
Pet şişelerde olmasaydı daha güzel olacaktı demek istiyorsunuz. Evet daha güzel olurdu kesinlikle. Hele Mehmet beyin de belirttiği gibi şu çekirdek sorunu yok mu beni cidden çileden çıkarıyor..
Cumhuriyet Mitinginden ya da bu tarz kalabalık kitle mitinglerinden önce belirli noktalara geri dönüşümlü atıkların ya da bu tarz pet şişelerin ,cam şişelerin atılabileceği büyük konteyner sepetleri oluşturulmalı,miting sonrası gerekirse kaldırılmalı.Miting sepetleri gibi özel çöp sepetleri oluşturulmalı.Ya da daha farklı çözümler olabilir.Miting sonrası bir çöp denizi oluştuğundan,herkes çöpünü alsın gitsin denildiğinde insanların yüzlerinde bir gülümseme ,saniyeler sonrasında ise alandan kaçanlar kaçmıştı.Bir tek benim çöpüm yanımdaydı.:eek: sanırım.Dağlarımızı temiz tutalım derken bu sene ,şehirlerimizi unutmayalım.
Yere tükürmek ;bugun eve gelene kadar bir çok kişinin yerlere tükürdüğüne şahit oldum.Bu kişilerin erkek olması bir tedadüf mü bilemem ama son derece tiksindirici bir durum bana göre.Bu kişiler çevreyi önemsemedikleri gibi çevrelerindeki insanları da hiç ederek yere tükürüyorlar.Ve bunu günde kaç defa yaptıkları tahmin edilemez.Neden ülkemizde yerlere çöp atanlara ve yere tükürenlere uyarı ve çevreyi temizleme cezası verilmiyor.En azından tükürüklerini temizlesinler,o kadar kolay mı yerlere tükürmek anlarlar o zaman.