Firmaya Uyumsuzluk Ve Verimsizlik
Yaklaşık 5 aydır çalıştığım firmadan ihbar tazminatım verilerek 'yaptığınız çalışmaların takip edilmesi sonucu firmamıza uyum sağlamadığınız tespit edilip verimsizlik nedeniyle' gerekçe gösterilerek iş akdime son verilmiştir.Bahsedilen uyumsuzluk ve verimsizliğin kriteri,yazılı tespiti,yazılı uyarısı v.b olmadığına göre önceden uyarı verilmeksizin iş akdimin feshi uygunmudur? Dava hakkı doğurur mu?
Re: Firmaya Uyumsuzluk Ve Verimsizlik
Sayı kaledran,
İş aktinizin bu şekilde feshi uygun değildir.
Uyumsuzluğun kriterlerini somut olarak belgelemeden, bunu mazeret göstermek gerçekçi değildir ve yasa tarafından kabul görmez.
Fesih tarihi itibariyle 1ay içerisinde, işyerinde çalışan pesonel sayısı 30 un üzerinde ise ve çalışma süreniz 6 ayın üzerinde ise işe iade davası açabilirsiniz.
Çalışma sürenizin 5 ay olduğunu belirttiğinize göre,
"iş sözleşmesinin, fesih hakkının kötüye kullanılarak sona erdirildiği durumlarda işçiye bildirim süresinin üç katı tutarında tazminat ödenir."kuralına göre hareket edebilirsiniz.
Esenlikler,
Kemal bey,ilginize çok teşekkür ediyorum.
Saygılarımla,
Kaledran
Sizin ve bir avukat arkadaşımın fikirlerinizi de aldıktan sonra firmaya noter kanalıyla ihtarname çektim.
Benim durumumda olan arkadaşlar adına da şunu sormak istiyorum.
İşveren,verimsizlik ve şirkete uyumsuzluk,performans vb. nedenlerle [B]öncesinde herhangi bir yazılı uyarı,ihtar vb. olmaksızın işçinin akdini feshedebilir mi?Mahkeme de bunun kötü niyetle fesih sayılması olası mı?Bir aylık başvuru süresi bu durum içinde geçerlimidir?
Konu hakkında bilgisi olanlardan fikir vermelerini rica ediyorum....
Teşekkürler.
Sayın kaledran,
İş Yasasının temel kurallarından birisi "fesih son çaredir" ilkesidir.
Sırf bu anlamda işyerinin değişik birimlerinde denenmeden, bir çalışan verimsizlik iddiası ile işten çıkarılamaz.
Verimlilik ve uyum ise sadece işveren veya vekillerinin gözlemlerine değil, bir takım somut kriterlere göre belirlenmelidir.
Bu hususta ciddi bir çalışma olmadan, işgören gelişme proğramı çerçevesinde eğitilmeden, somut belge ve raporlara dayanmadan işgöreni işten çıkarmak iyi niyetli bir yaklaşım olarak kabul görmez.
Bir aylık başvuru süresi işe iade şartları kapsamında sözkonusudur.
Siz 6 aydan az çalıştığınız için sözkonusu değildir.
Esenlikler,
Merhabalar.
Benim de kaledran ile sorunum aşağı yukarı aynı. Tek fark 6 aydan fazla süre çalışmış olmam. Bu durumda işe iade davası açabiliyorum.
Sorum şu: Peki bu işe iade davasını açana dek yapmam gereken herhangi başka bir şey var mı? Bunu şu nedenle soruyorum: İşveren belli bir süre işe devam etmememi gerekçe göstererek işten çıkarma girişiminde bulunabilir (mi?). Çünki bana imzalamam için verilen belgeyi -burada belirtilen iddiaları kabul etmiyorum diyerek- imzalamadım. Bu durumda ortada herhangi bir hukuki gelişme olmayabilir, yani şirket herhangi bir işleme girişmemiş olabilir. Beni de mazeret belirtmeksizin işyerine gitmemiş olarak gösterebilirler mi?
Teşekkürler.