İşten Çıkma, Tazminat ve Olabilecek Yaptırımlar
Merhaba,
Ben 08.2005 yılında ise başladığım firmadan ayrılmak istiyorum. Ancak firma sahibi 2 ay daha çalışmam gerektiğini söylüyor. Benim ise ancak 1, en fazla 2 hafta sürem var. Anlaştığım firma daha fazla beklemeyecektir.
Öğrendiğim kadarı ile ihbar süresi çalışma sürem 1,5 yılı geçtiğinden 6 hafta. Ancak kayıtlı olduğum firma 21 ayda iki defa değişti. Şirketler grubu içerisinde 08.2005'te A firmasında başladım, 5 ay sonra 01.2006'da B firmasına geçiş yapıldı, 6 ay sonra 07.2006'da ise C firmasına geçiş yapıldı. Yani 10 aydır C firmasındayım. Ama 08.2005ten beri hep aynı yerde görevliydim. Bir de B firmasından C firmasına geçişimiz yapılırken "haklarımızı devrettiklerini" söylediler. Bu ne demek anlamadım.
Sorularım şunlar:
1- Kayıtlı olduğum firmanın değişmiş olması ihbar süremin 6 yerine 4 hafta olmasını sağlar mı? Ayrıca 14 gün iznim var. Bu da düşülürse 2 hafta içerisinde isten ayrılmam mümkün mü?
2- İhbar süresinin karşılığını ödeyip isten çıkmam mümkün mü? Bu bedel ne üzerinden hesaplanır?
3- Kısacası firmada 1 hafta daha durmak ve islerimi devretmek istiyorum. Ama daha fazla kalmak istemiyorum. Bunun için yapabilirim, ne yapmalıyım?
Teşekkür ederim.
Re: İşten Çıkma, Tazminat ve Olabilecek Yaptırımlar
Sayın anunbar,
İhbar süresinin bedeline katlanmak suretiyle, Eğer iş sözleşmenizde başkaca yaptırım yok ise, istediğiniz zaman işten ayrılabilirsiniz.
İşyeri devri sırasında haklarınız da devredildiğinden, ihbar süreniz
belirttiğiniz gibi 6 haftadır ve tazminatınız da bu süreye tekabül eden
bedeldir.
İşvereniniz haklarınızı hesaplarken bu bedeli ücret, yıllık izin parası ve diğer hakedişlerinizin toplamından düşecektir.
Bu durumda kıdem tazminatı da alamazsınız.
Esenlikler,
Sayın Mansuroğlu,
İhbar süresi bedeli hesaplanırken net maaş mı brüt maaş mı baz alınır?
Benim 14 gün yıllık iznim var. 6 haftadan bu süre düşülürse 4 hafta kalır. Yani yaklaşık bir aylık maaşımı vereceğim sanırım. Bu noktada net mi brüt mü sorusu önemli tabi.
Yardımınız için çok teşekkür ederim.
İyi günler.
iş hukukunda tüm tazminatlar bürüt maaşa göre hesap edilir.
sevgi ve saygılarımla
Teşekkür ederim Sayın Erdiken.
Peki işten çıkış için yapmam gerekenler nelerdir? Firma sahibine durumu sözlü olarak bildirdim. Yarın ise istifa mektubumu yazıp vereceğim. Bu yazının tarihi yarın mı olmalıdır, sözlü olarak bildirdiğim cuma günü mü? Yazı ne içermeli, ne içermemelidir? Bu konuda ve kendimi güvenceye alabilmek için yapabileceklerim kounsunda beni aydınlatırsanız sevinirim.
Yardımlarınız için teşekkür eder, iyi akşamlar dilerim.
Sayın anunbar,
İstifa dilekçenizi 2 nüha olarak hazırlayın (fotokopi) suretinin üzerine teslim alındığına dair kaşe ve imza alın.
Kabul edilecekse şifahi beyan tarihini atınız.
İstifa tek taraflı bir irade beyanıdır ve gerekçe göstermek zorunda değilsiniz.
Haklarınızı almadan ibraname imzalamayınız.
Esenlikler,