Cevap: Belgede Sahtecilik
Benzer bir durum da benim başıma geldi. Şubat ayında yapılan zabıt katipliği sınavını kazandım. Tüm evraklarımı teslim ettim. (Bilgisayar sertifikasını da noter onaylı olarak). Güvenlik soruşturmasının bitip, aranacağım günü beklemeye başladım. Mayıs ayı sonunda arandım ve bilgisayar sertifikamda sorun olduğunu, aldığım yere gidip sertifikayı oradan aldığıma dair yazı almamı söylediler. Aynı gün kuruma gittim (Halk Eğitim Merkezi) ve sertifikayı göstererek bunu buradan aldığıma dair yazı istiyorum dedim. Yazı yazıldı, imzaya gitti. İmzadayken biri imzaların farklı olduğunu söyleyerek sertifikanın sahte olduğunu söyledi. Ben sertifikayı oradan aldığımı belirttim.
Nasıl aldığıma gelince; 2 yıl önce sırf elimde bulunsun ileride lazım olur diyerek kurs araştırıyordum. Bir aracı vasıtasıyla halk eğitim merkezine gittim, görevliyle konuşmaya başladım. Bürodaki memur bana bilgisayarla ilgili birkaç soru sordu söyledim. Zaten bilgisayarı iyi de biliyordum. Bana bilgisayar bilenlerin kursa gelmesine gerek yok, kuruma bağış yaparsın sertifikayı alırsın bir süre sonra dedi. Zaten 3 ayda bir ücretsiz olarak herkes alabiliyor, kursa gelmeyenlerde bağış yaparak alıyor dedi. Bana hem mantıklı, hem de çalışıyor olmam nedeni ile cazip geldi tamam dedim. Burada beni yanıltan nokta aynı dönemde kızımı da okula yazdırıyordum. Adresimiz tutan okulda sırf öğretmen seçmeye 750 tl bağış istemişlerdi. Gerekçe olarak da, milli eğitimin desteği yetersiz mecburen alıyoruz dediler. Burada ki durumda aynı. Bende genelleme yaparak, milli eğitim okula yeterli destek vermiyorsa halk eğitime hiç vermiyordur dedim ve kabul ettim. Memura diploma fotokopisi, kimlik fotokopisi, 2 resim ve bağış parasını verdim. Ortalama 15 gün sonrada sertifikayı aldım. Kaşeli, 5 adet imzalı, mühürlü bir sertifika. Sertifika sahte çıkınca hakkımda soruşturma açılmış. İfadeye çağırdılar, ifadede durumu anlattım ve kurumdaki memurdanda şikayetçi oldum. Bugün itibariyle 28 gün oldu ve ne olduğu ile ilgili bilgim yok. Konu ile ilgili bir avukata danıştım ve tebligatın gelmesini bekle, duruma göre bir yol izleriz dedi. Ne yapmam gerekir acaba. İşe başlama hakkımı kaybeder miyim veya bir ceza alır mıyım? Sabıka bir yana daha önce adliyeye bile girmedim, bu nedenle ne olacağını hiç bilmiyorum.