Askerlik Kanununun 86. Maddesi Hakkında
Eylül ayında mezun oldum.Diplomamı Kasım ayında aldım.16 Ocak 2007 de çıkıp gönderilen, elime 15-20 gün sonra ulaşan, yerli
askerlik şubemden "Son Yoklama Davet Yazısı" kağıdı geldi.İşlemlerime 3 Mayıs'ta başladım.
Evrakları hazırlarken sivil memur önce 28.Maddeden askerlik kararımı aldırdı.
Fakat evrakları albaya imzalatırken,albay mezuniyet tarihime baktı ve bu
yanlış olmuş deyip 28. maddeyi iptal ettirip 86. Madde olarak
değiştirilmesini sağladı.
Not:
1-Şubemden gönderilen "Son Yoklama Davet Yazısı" kağıdında Son Yoklama için bir tarih belirtilmediğinden şubemi arayıp sordum.Ne zamana kadar işlemlerimi yaptırmalıyım diye.Ordaki memurun telefonda söylediği bana acelesi yok bir aradan yaptırırsın dediğidir.Muhtemel sevk tarihimi sorduğumda Kasım-Aralık 2007 demişti.
2-Askerlik kararı aldırmak için yabancı şebeden yerli şubeme çekilen faksın cevabında hala öğrenci gözüktüğüm,"yedek subay aday adayı" olarak askerlik kararımın alınması yönünde not düşmüşler faksa.Fakat aynı zamanda şubem bu faksta kaçıncı maddeden dolayı askerlik kararımın alınacağını belirtmemiş.
Bu duruma itiraz etme hakkım var mı?
Varsa nasıl itiraz edebilirim?
Böyle bir durumun yaptırımları ne olabilir?
Re: Askerlik Kanununun 86. Maddesi Hakkında
Yerli askerlik şubemi aradım ve durumu izah ettim,bir cezai yaptırım
alacakmıyım diye sordum.
Yedek subay aday adayı olduğum için bir cezası olmadığını, 2006 yılı
mezunu olmam ve okulumun mezuniyet biligimi yerli şubeme göndermediği için
işlem yaptırdığım şubenin 86. maddeden işlem yapmasının normal olduğunu
söyledi.
Eğer 2007 yılı mezunu olsaymışım 28.Maddeden işlem yapılacakmış.
Kartal askerlik şubesine gittim muayene olduğum ve onaylanan evraklarımı
teslim ettim.Orda işlem yapan memura tekrar bu durumu sordum.
O da eğer tebligat gelmediyse sana bu konu hakkında işlem yapılmayacağı ve
ceza almıyacağımı söyledi.
Memurun verdiği belgeleri imzalatmak için albaya götürdüğümde ona da aynı
soruyu sordum.
Korkmana gerek yok,işlem yapılmaz ama bundan sonra resmi işlemleri ciddiye
al dedi.
İşlemler bitince çıkmadan önce iyice garantilemek için durumu başka bir
memura tekrar durumu anlattım.
O memur da eğer sana tebligat gelmediyse ve ifaden alınmadıysa bir işelem
yapılması ve ceza alman söz konusu değil dedi.
Aldığım askerlik durumu belgesinde de
Askerlik karar maddesi : 86. madde askerliğe elverişlidir.(TEBLİGATSIZ)
ifadesi düşülmüş onu gösterdi.
Özet olarak:
1-Askeri cezai işlem yapılabilmesi için öncelikle tebligat yapılması ve
buna istinaden ifade alınması gerekiyormuş.
2-2006 mezunları 86. maddeden 2007 yılı mezunları 28. maddeden işleme
alınıyorlarmış.
Benzer bir durum yaşayan arkadaşların benim gibi, korkmalarına gerek yok.
Madde 86 – (Değişik: 20/11/1935 - 2850/1 md.)
Son yoklamada bulundukları yerdeki askerlik meclisine veyahut elçilik ve konsolosluklara gelmiyen ve 26 ncı maddede yazılı mazeretlerini bildirmiyen ve birlikte askerlik muamelesine tabi oldukları doğumluların celb ve sevkine kadar da ele geçmiyen mükellefler, elde edildiklerinde bulundukları yerde veyahut yol masrafı kendileri tarafından verilmek üzere en yakın yerde bulunan iki askeri hekime (birisi sivil olabilir) muayene ettirilir. Muayene neticesinde askerliğe elverişli oldukları anlaşılanlar askerlik meclislerince ve toplu değilse idare heyetlerince nu-
Sayfa 21
852
marasız asker edilirler ve askerlik meclisleri çalışmadığı zamanlarda sınıfları ve mürettebleri, mıntakasında bulundukları kolordularca tesbit edilerek muvazzaf hizmetleri yaptırılmak üzere derhal işbu mürettebata sevk olunurlar (35 yaşını bitirmiş olanlarla daha yukarı yaşta bulunanlar geri hizmetlerde istihdam olunurlar).
Sıhhatleri muvakkaten askerliğe elverişli olmadığı anlaşılanlar keza askerlik meclisi veya idare heyetlerince numarasız asker edilir ve sevkleri geri bırakılır.Bunların sonradan yaptırılan muayenelerinde sıhhi halleri, askerlikten büsbütün çıkarılmalarını icab ettirirse 41 inci madde hükmüne tabi tutulurlar. Askerliğe elverişli olduklarını gösterirse sınıfları ve mürettebleri yukarıdaki gibi tesbit olunarak hemen sevkedilirler.
Sıhhi hallerinden dolayı ilk muayenede askerlikten büsbütün çıkarılmaları icab edenler 41 inci madde hükmüne tabi tutulurlar. 86 ncı madde hükmüne girenler askeri mahkemelere verilir.
!!!!Yoklama kaçağı kalmışsınız.Önemli bir şey değil.Mahkeme suçlu bulursa para cezasına çevrilir.!!!!
Alıntı:
yld19sm rumuzlu üyeden alıntı
Madde 86 – (Değişik: 20/11/1935 - 2850/1 md.)
Son yoklamada bulundukları yerdeki askerlik meclisine veyahut elçilik ve konsolosluklara gelmiyen ve 26 ncı maddede yazılı mazeretlerini bildirmiyen ve birlikte askerlik muamelesine tabi oldukları doğumluların celb ve sevkine kadar da ele geçmiyen mükellefler, elde edildiklerinde bulundukları yerde veyahut yol masrafı kendileri tarafından verilmek üzere en yakın yerde bulunan iki askeri hekime (birisi sivil olabilir) muayene ettirilir. Muayene neticesinde askerliğe elverişli oldukları anlaşılanlar askerlik meclislerince ve toplu değilse idare heyetlerince nu-
Sayfa 21
852
marasız asker edilirler ve askerlik meclisleri çalışmadığı zamanlarda sınıfları ve mürettebleri, mıntakasında bulundukları kolordularca tesbit edilerek muvazzaf hizmetleri yaptırılmak üzere derhal işbu mürettebata sevk olunurlar (35 yaşını bitirmiş olanlarla daha yukarı yaşta bulunanlar geri hizmetlerde istihdam olunurlar).
Sıhhatleri muvakkaten askerliğe elverişli olmadığı anlaşılanlar keza askerlik meclisi veya idare heyetlerince numarasız asker edilir ve sevkleri geri bırakılır.Bunların sonradan yaptırılan muayenelerinde sıhhi halleri, askerlikten büsbütün çıkarılmalarını icab ettirirse 41 inci madde hükmüne tabi tutulurlar. Askerliğe elverişli olduklarını gösterirse sınıfları ve mürettebleri yukarıdaki gibi tesbit olunarak hemen sevkedilirler.
Sıhhi hallerinden dolayı ilk muayenede askerlikten büsbütün çıkarılmaları icab edenler 41 inci madde hükmüne tabi tutulurlar. 86 ncı madde hükmüne girenler askeri mahkemelere verilir.
!!!!Yoklama kaçağı kalmışsınız.Önemli bir şey değil.Mahkeme suçlu bulursa para cezasına çevrilir.!!!!
Üçü sivil memur biri albay olarak dörlt farklı ağızdan aldığım cevaplarda ceza-i işlem ve yaptırım olmayacağı söylendi.
Askerlik durum maddesindeki "askerlik kararı:86. Madde askerlik yapmaya elverişlidir.(TEBLİGATSIZ)" ifadesi yerine "TEBLİGATLI" olursan bakaya durumuna düşüldüğünü gösterirmiş.
Hayırlısı artık.
Yoklama kaçağı kalmışsınız.Ancak sevk döneminden önce gelip muayene olduğunuz için sorun yok.
Cevap: Re: Askerlik Kanununun 86. Maddesi Hakkında
arkadaslar Merhabalar ,
1984 doğumluyum 2006 da İstanbul üniversitesinden mezun oldum sonra hiç askerliği tecil falan ettirmeden açık öğretimden 2. üniversiteye kayıt yaptırdım ama burası askerliği tecil ettirmemiş. 2008 in sonuna doğru 1 aymı 2 aymı ne tecil ettirip yine açıktan lisans tamamlama programına kayıt yaptırdım intibak sınıfını geçtim simdi 3. sınıfa kayıt yaptırmaya hak kazandım kayıt yaptırmam içinde askerlik durum belgesi almam gerekio ama şimdide yabancı askerlik şubesinde senin durumun bakaya kalmışsın asker kaçağı gözüküyorsun dedi ve benim askerlik tecil etmedi. şimdi ben bu durumda nasıl askerliğimi tecil edebilirim.
86. madden işlem göreceksin diyorlar . nasıl teccil ettirebilirim ne yapmam gerekio.. acaba arkadaslar