Emekli Sandığı ve Vasilik
Hakkımda tanzim edilen ....... hastanesinin raporu Emekli Sandığı Sağlık Kurulunca incelenerek;
1) Adi malül olduğuma,
2) Raporumda "Kronik Psikotik Bozukluk" denildiğinden Medeni Kanunun 405. maddesi nedeniyle Emekli Sandığı Sağlık Kurulunun mahkemeye ihbarı gerektiğinden müracaatım üzerine alınacak vasi tayini ile ilgili mahkeme kararının Emekli Sandığına gönderilmesine,
karar verildiğinden aylıklarımın ve ikramiyemin ödenebilmesi için mahkemeye müracaat ederek kendime bir vasi tayin ettirip, vasi ilamının onaylı bir suretinin Emekli Sandığına gönderilmesi istenmiştir.
Ben tüm işlerimi kendim görebilmekteyim ve vasiye ihtiyaç duymamaktayım. Emekli Sandığının bu kararına nasıl itiraz edebilirim.
Ben raporu veren doktorumla görüşerek, vasiye ihtiyaç olmadığını gösterir bir raporu alıp Emekli Sandığına göndermeyi düşünüyorum.
Bu konudaki yorumlarınızı bekliyorum.
Medeni Kanun Madde 405-
Akıl hastalığı veya akıl zayıflığı sebebiyle işlerini göremeyen veya korunması ve bakımı için kendisine sürekli yardım gereken ya da başkalarının güvenliğini tehlikeye sokan her ergin kısıtlanır.
Görevlerini yaparlarken vesayet altına alınmayı gerekli kılan bir durumun varlığını öğrenen idarî makamlar, noterler ve mahkemeler, bu durumu hemen yetkili vesayet makamına bildirmek zorundadırlar.
Re: Emekli Sandığı ve Vasilik
Sayın hmirmak,
Başka bir devlet hastanesinden yeniden rapor almanız ve teşhisi konan hastalığını mevcut durumunuza etki etmeyeceğini ispatlamanız gerekmektedir. Alacağınız yeni raporun bir önceki raporda ileri sürülen hususları çürütmesi esastır..
Aksi takdirde işlemlerinizi vasi aracılığıyla takip ettirmenize karar verilir.
Re: Emekli Sandığı ve Vasilik
İlginiz için teşekkür ederim sayın Öztürk.
Konu ile ilgili bir sorum daha olacak, yanıtlarsanız sevinirim.
Bana bir vasi tayin edilirse, ne gibi kişilik haklarımdan mahrum kalırım. Mesela ehliyetim elimden alınır mı?
Şimdiden teşekkürler......