Temyize giden boşanma davasında nafakanın hukuki durumu nedir?
İyi günler.Boşanma davam sonuçlanmıştı.400 ytl nafaka +tazminat ile.
Bende yasal süre içinde kendimce haklı sebeplerle temyiz işleminde bulundum.Yargıtay daki temyiz davaları ortalama 6-7 ayı süre işleyebiliyormuş.
Dava temyiz sürecinde iken:
1-Temyiz sonuçlanana kadar nafaka ödeme zorunluluğu varmı.Ödeme yapmazsam faiz..vb işlemler olurmu.?
2-Temyiz lehime veya aleyhime sonuçlanır ve başvurdugum sebeplerden nafakanın aşağı çekilmesi ve tazminatın iptali gibi ihtimaller olursa nafaka miktarları ve ödeme zamanı nasıl olur.?
Bu konuda ilgiliniz ve bilgileriniz için şimdiden teşekkürler...
Re: Temyize giden boşanma davasında nafakanın hukuki durumu nedir?
1- Ödemeye devam etmelisiniz, aksi takdirde faiz işler.
2- Pek muhtemel olmamakla birlikte mahsup edilir.
Sayın illegalin birinci cevabına katılmakla birlikte ikincisine katılamıyorum.
Tedbir nafakasını ne yazık ki karar kesinleşene kadar ödemek zorundayız. Buna temyiz süreci de dahil. Sonradan temyizden kaldırılsa bile bunu geri alamayız.
Benim durumum çok daha enteresan. Karım davacı olarak boşanma davası açılmıştı. Tedbir nafakası bağlandı. Ancak hakim benim kusurum olmadığından, kusurlu tarafın davasının reddi gerektiğinden ben boşanmayı istememe rağmen boşanma davasını reddetti.
Karar kesinleşene kadar tedbir nafakası ödemeye devam edeceğim.
Şimdi gerekçeli kararı bekliyorum.
Avukatımın söylediği gerekçeli karar çıkacak, davacı karar harcını yatırıp bana tebligata çıkaracak, ben tebellüğ ettikten sonra 15 günlük temyiz süreci başlayacak. Tabii daha fazla tedbir nafakası almak için temyize gönderecekler, ve nafaka almaya devam edecekler.
BENİM SORUM ŞU:
Gerekçeli kararın yazılması zaten bir ayı bulacak. Burada kötü niyetli bir davacı gerekçeli karar çıkınca bunun için karar harcını yatırmazsa ne yapabilirim?
Kararın kesinleşmemesi işine gelecek çünkü.
Avukatım biz yatıramayız, davacı yatıracak diyor. Zaten temyiz etmek için yatırmaları lazım diyor. Ama benim aklıma yetmedi. Çünkü zaten temyiz süreci karar tebliğ edildikten sonra başlayacak. Bu konuda yapabileceğim birşey yok mu?
hep erkekler nafaka oduyor, hep erkekler tazminat oduyor, bu ne bicim bosanma hakklari, bu ne bicim adalet, insani cile'den cikariyorsunuz, inanin benim esim gibi, kadinlar artik evliligin basinda bosanma davasi aciyorlar, sirf tedbir nafakasi almak icin (takilari'da cebe sokmak icin)...., bunu herkes biliyor, hakimler'de muhakkak bilmesi gerekiyor, ama sanki bosanma oranlarini yuksek tutmak istiyoruz gibime geliyor..... kaldirin su alaletsiz tedbir nafakasini, ve binlerce evliligi kurtarin.....
Sayın Kareem,harcı siz yatırabilirsiniz,bunda bir engel yok.Şayet işlemleri hızlandırmak istiyorsanız ve karşı tarafın işi ağırdan alacağını düşünüyorsanız,harcı yatırıp ,kararı tebliğ ettirebilirsiniz.Bu durumda süreç hızlanır.