Senedin Hukuki Geçerliliği
Bir yakınım müteahhitlik işi ile uğraşmaktadır.Noter satış sözleşmesiyle teslim ettiği bir daire sahibine henüz dairenin tapusunu verememiştir.Daire sahibi tapuyu alamadığı için 48.000 YTL lik bir borç senedini müteahhide imzalatmış,Müteahhit senedi imzaladıktan sonmra arkasına "bu senet, tapusunu veremediğim sözkonusu daire için verilmiştir.tapuyu verdiğimde senedin mali değeri yoktur vs." şeklinde bir ibare yazarak imzalamıştır.Ancak daire sahibi senedi icra yoluyla tahsili cihetine gitmiş ve icra işlemlerine başlanılmıştır.Müteahhit bu konu için dava açmış bulunmaktadır.Dava sonucu muhtemelen ne olur? Ayrıca borç senetlerinin arkasına herhangi bir ibare yazıldığı taktirde o senedin hukuki geçerliliği olmadığı gibi bir bilgi edindim ne kadar doğrudur?Bu konularda yardımlarınızı bekliyorum.Saygılarımla
Re: Senedin Hukuki Geçerliliği
Öncelikle Türkçe kurallarına uygun olarak lütfen sorunuzu düzeltin..Yazım kuralları hakkında site kurallarını ve bu kurallara uymayı taahhüt ettiğinizi biliyor olmalısınız.
Sayın Serdar Can
Bahsettiğiniz senet teminat semedi. Teminat senetleri de icraya konabilir. şarta bağlı olması, bono vasfını etkilemez. Ancak ön yüzünde, borç ikrarı şarta bağlanırsa bono vasfını kaybeder. Ayrıntılı bilgi için, forumlarımızda teminat senedine ilişkin açıklamalara bakınız.
Yani şarta bağlanma olayı arka yüzünde olduğu için senet geçerlimidir? Ayrıca birkaç şahit bu senedin tapu karşılığı verildiğini ortada bir alacak verecek konusunun olmadığını, tapu verilmesi haline bir alacağın sözkonusu olmadığnı mahkemede söyleyecekler.Bir yararı olur mu?
Sayın Serdarcan
tapuyu verseniz borç ortadan kalkaak. Ama tapuyu veremediğinize göre, borçlusunuz.
En iyisi, bir avukatta profosyonel yardım almanız
Bahsettiğiniz senet teminat senedidir.Şartlar gerçekleşmişse karşı taraf icra takibi başlatabilir.Siz Mahkemeye başvurup,alacağın varlığı ve tespiti yargılamayı gerektireceğinden takibin iptalini isteyebilirsiniz.Mahkeme delilleri değerlendirip sonuca varacaktır.
iyi günler
Benim de bir sorunum var... Yanıtlarsanız sevinirim. Annem 2000 yılında sattığı evin parasını babamın yakın bir arkadaşına (maalesef babam ısrar ettiği için) kısa süreli borç olarak verdi. Para karşılığı senet aldı.Bu kişi mütahhitlik işi ile uğraşıyor. 3 ay için verilen parayı adam bir türlü ödeyemedi. Bize bana biraz zaman verin işlerim bozuldu ben bankadan alacağınız faize göre hesaplayıp size senet vereyim vs. diyerek 7 senedir sürekli senet yeniliyor. Şimdi senetteki alacak miktarı 198.000 YTL oldu.Bu kişi şu an kat karşılığı iki inşaat birden yapıyor ama tüm ısrarlarımıza rağmen param yok diyerek ödemiyor. Son verdiği senetin süresi de Haziran'da iki sene oldu.... Nasıl tahsil edebiliriz, yol gösterir misiniz?
Sayın germanlar, vade tarihinden itibaren iki iş günü içinde senedi protesto ettirebilirsiniz, ya da protesto ettirmeyip vadeden sonra icra takibi başlatabilirsiniz.Protesto ettirmeniz halinde icra takibi aşaması öncesinde mehkemeye başvurarak ihtiyati haciz(yıldırım haciz) talebinde bulunabilirisiniz.Karar sizin.