çatı uçtu-mahkemelik olduk
Şu an yaşamakta olduğumuz bir durumu,sizlerle paylaşmak istedim.Değerli hukukcu kardeşlerimin katkıda bulunacağını umut ederek yazıyorum.Kat irtifakı bulunan alt katta 4 dükkan,üstte 4 kat,8 daireli apartmanımızın çatı katında 2 daire kaçaktır.Bu kaçak çatı katında oturan kişi(kaçak çatı katı ve altındaki daire kendisinin olmakla birlikte kaçak olan çatı katın altındaki daire tapusu mevcut olup o tapu da ablası üzerine olup,ablası başka bir yerde mukimdir.)19.madde hilafında,kaçak olan ve kendisinin bizzat ikamet ettiği kaçak kat üzerine ahşap çatı yaptı.2006 yılı Ekim ayında çıkan fırtınada çatı komşumuz olan bir şirket binası üzerine uçtu ve maddi değeri 16,000,00 ytl hasar meydana geldi.İlgili şirketin avukatları apartmandaki kat maliklerine(yalnızca tapusu olanlara)dava açtı.Bu olayda kendi tarafındaki kaçak çatı katın çatısını hiçbir projeye uygun şekilde yapmayan kişi ve karşısındaki yine kaçak katta oturan kişilere mahkemece herhangi bir tebliğat gelmedi.Kaldı ki çatı yapım işi safhasında daire sahiplerinin yazılı müsaadesi de yoktur.Bu olayda,olaya sebebiyet veren kişi kanun önünde mahkemeye bile çıkmayacak.Bizlerin bu olayda herhangi bir sorumluluğumuz varmıdır.Ayrıca davacı taraf mahkemeye verdiği dilekçede ihtiyati tedbir talebinde bulunmaktadır.
Kıymetli görüşlerinizi paylaşmanızı umar,saygılar sunarım.
Re: çatı uçtu-mahkemelik olduk
Sayın halfy61,
Çatı apartmanın ortak alanlarından olmakla beraber, anlattığınız olaydaki çatı tamamen usulsüz ve yasaya aykırı olarak yapılmıştır.
Kaçak olduğunu beyan ettiğiniz dairelerin, kat irtifakı veya kat mülkiyeti tesis edilmiş bile olsa, tastikli projesi olmadan ve tüm kat maliklerinin oy birliği ile almış olduğu bir karara dayanmadan, çatı yapabilmesi sözkonusu değildir.
Diğer kat maliklerinin buradaki tek kusuru sözkonusu uygunsuzluğa göz yummuş olması olabilir ve mahkemece taktir edilecektir.
Olayda ortaya çıkan hasarın sizlere ait olmasının mümkün olmadığını düşünüyorum.
Önerim bir an önce bir avukatla bizzat görüşerek, bundan sonraki tavrınızı kendisinin önerilerine göre belirlemenizdir.
Esenlikler,